Kelemen Hunor szövetségi elnök: nem a magyar közösségen múlt a népszavazás érvénytelensége

2012.07.30. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: nem a magyar közösségen múlt a népszavazás érvénytelensége

„Határozottan visszautasítok minden olyan vádat, amely a magyar közösséget kiáltja ki bűnbaknak a referendum sikertelensége miatt. Éretlen politikusi magatartásra vall ilyent nyilatkozni, ez annak a bizonyítéka, hogy nem tudják felvállalni politikai cselekedetük felellőségét. A számok is magukért beszélnek: 690.922 szavazat hiányzik ahhoz, hogy az érvényességi küszöb meglegyen, ennyi szavazatot a magyar közösség nem tudott volna biztosítani” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az államfő leváltásáról szóló referendum részeredményeit értékelve.

Az RMDSZ elnöke elmondta: „ott, ahol liberális vagy szocialista megyei vezetők vannak, szintén nagyon alacsony volt a részvétel: Maros, Szatmár, Szilágy vagy Beszterce megyében a Szociál – Liberális Uniós az önkormányzati választásokon túlnyerte magát, ott kellett volna jobban mozgósítaniuk. Kategorikusan visszautasítom, hogy a magyarokat kiáltsák ki bűnbaknak, mert ha ez így megy tovább, akkor előbb-utóbb az idei aszályért is a magyarok lesznek a hibásak. Ha valakire hárítani kell, akkor mindig a magyarokat találják meg. Azon viszont elgondolkodhatnak azok, akik ilyen kijelentéseket tesznek, hogy ők, román politikusok, román pártok, az elmúlt hónapokban a magyarok fele milyen konkrét ajánlattal fordultak, mit ajánlottak a magyar szavazóknak? Szerintem ezt is a mérlegre kell tenni”.

Kelemen Hunor úgy véli, az erdélyi magyarok szavazókedvét az is befolyásolta, hogy nem felejtették el, azt a kormányt, amelynek az RMDSZ is a része volt, és amelyet a magyar emberek egyébként minden gazdasági nehézség ellenére értékeltek, éppen azok a szocialisták és liberálisok buktatták meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem miatt, akik most a magyarok részvételét, szavazatát kérték.

A szövetségi elnök szerint az erdélyi magyarok azért is maradtak távol az urnáktól, mert a népszavazásnak számukra nem volt tétje. Nem volt magyar jelölt, olyan, aki a magyar érdeket képviselte volna. Ez is magyarázza azt, hogy alacsonyabb volt a részvétel, mint az önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti vagy magyar jelöltet is felvonultató államelnöki választáson, amelyeken a magyar közösség mindig a Szövetség álláspontját figyelembe véve szavazott.

„Az RMDSZ nem bojkottálta a választásokat, az erre vonatkozó vádakat határozottan visszautasítom. Nekünk létérdekünk, hogy akkor, amikor választani, szavazni lehet, akkor az erdélyi magyarság vegyen részt a választáson, és szavazatával nyilvánítsa ki véleményét. A Szövetség korrekt álláspontja az volt, hogy a magyarok vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette, minden állampolgár közös érdeke az, hogy a politikai cirkusznak vége legyen, a stabilitás helyreállításán kell dolgozni mind a politika, mind pedig a gazdaság területén, az országnak vissza kell nyernie nemzetközi téren az eddigi jó hírnevét.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.