Kelemen Hunor szövetségi elnök: október 6-nak a kölcsönös tisztelet jegyében kell telnie

2012.10.06. | Parlamenti választások , Arad

Október 6-án, a magyar nemzet gyásznapján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Aradon vesz részt a megemlékező ünnepségeken.

Ezt megelőzően a szövetségi elnök sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ Arad megyei székházában, ahol kijelentette: „a 13 aradi vértanú tragikus halála jelentette az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc végét, amely nem más nemzetiségek, hanem az elnyomó hatalom ellen irányult. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megemlékező ünnepségek lezajlása a kölcsönös tisztelet jegyében történjen meg. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra törekszik, hogy minden évben olyan megemlékezést tartson, amely tiszteletben tartja a nemzetiségek közötti, békés együttélést”.

A szövetségi elnök sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy október 11-én véglegesíti az RMDSZ a parlamenti választások jelöltlistáját.

„A Szövetségnek 452 jelöltje lesz az ország minden választókerületében, hiszen az arányos választási rendszernek megfelelően minden szavazat számít, egyetlen, az RMDSZ-re leadott voks sem veszik el. Bízom benne, hogy a Szövetség legalább olyan jó eredményeket ér el idén, mint 2008-ban. A jelenlegi felméréseink azt mutatják, hogy 2012. december 9-én az RMDSZ több szavazatot kap, mint négy évvel ezelőtt, és túllépi az 5%-os küszöböt” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, a Szövetség nagyon sok helyen fiatalít, de továbbra is számít a tapasztalt politikusok tudására, felkészültségére.

Az RMDSZ őszi választási programjáról elmondta, ugyanúgy, mint az önkormányzati választások alkalmával, figyelembe veszik a 2011-ben elkészült Erdélyi Konzultáció eredményeit, amikor közel 100.000 magyar ember kérdezett meg a Szövetség arról, hogy mit várnak el az őket képviselő politikusoktól.

A jövő év kihívásairól szólva Kelemen Hunor kiemelte az Európai Unió megerősítésének szükségességét, a pénzügyi, gazdasági egyensúly megteremtését. A romániai belpolitikát illetően az alkotmány módosítását és a tulajdonjog rendezését tartja elsőrendű fontosságúnak az RMDSZ elnöke, de hangsúlyozta a közigazgatási reform és a fejlesztési régiók átszervezésének szükségességét is.

„Az elmúlt négy évben sikerült elindítanunk a valós decentralizációt, a megyei és helyi önkormányzatok hatáskörébe nagyon sok döntést átirányítottunk, most annak kell következnie, hogy a pénzügyi források felett is ők rendelkezzenek” – szögezte le Kelemen Hunor.

A sajtótájékoztatót követően az RMDSZ elnöke a nemzeti gyásznapon, Aradon, részt vesz az egész napos ünnepi megemlékezésen.

10 órától tisztelgéssel és koszorúzással kezdődött a megemlékezés a Vesztőhelyen, 11.30 órától szentmisét tartottak az aradi vértanúk emlékére a belvárosi római-katolikus templomban, 13 órától került sor a megemlékező műsorra és koszorúzásra a Szabadság-szobornál.

Arad - október 6. Arad - október 6. Arad - október 6.