Kelemen Hunor szövetségi elnök székely zászlóval ajándékozta meg Crin Antonescut

2013.02.22. | Hagyományok , magyar-román
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök székely zászlóval ajándékozta meg Crin Antonescut

Az RMDSZ elnöke ma délben a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán mondott beszéde után a székely zászlóval ajándékozta meg a párt elnökét, Crin Antonescut, mondván, a székely zászló színei nagyon hasonlítanak a liberálisok által használt színvilághoz.

„Szimbolikus gesztusként hoztam magammal a székely zászlót, és abban reménykedem, hogy ezáltal lezárjuk az e körül kialakult mesterséges konfliktust” – mondta a zászló átnyújtása előtt a szövetségi elnök.

Felszólalásában Kelemen Hunor arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az RMDSZ és a Liberális Párt közötti kapcsolat távolról sem nevezhető felhőtlennek.

„Azonban elfogadtam a kongresszusra szóló meghívást néhány egyszerű ok miatt. Elsősorban azért, mert az elmúlt 23 évben nagyrészt a barikádnak ugyanazon az oldalán álltunk, különböző megközelítésekben ugyan, de azonos elveket és értékeket vallottunk: hittünk a jogállamban, az alapvető emberi szabadságjogokban, a nemzeti kisebbségek önazonosságának megtartásában, a nemzetek közötti kölcsönös tisztelet megtartásában és az előítélet-mentes párbeszédben. Ezek azok az értékek, amelyeket mi is, és Önök is vallanak. Másodsorban el kell mondanom, hogy a romániai magyar nemzetközösség nevében jöttem el a Liberális Párt kongresszusára, mint a bánsági, a partiumi, a máramarosi, a szilágysági, az erdélyi, a székelyföldi, valamint a kisebb lélekszámú moldvai, havasalföldi, olténiai és dobrudzsai magyarok képviseletében, és egy egyszerű és őszinte üzenetet hoztam. A romániai magyarok a szülőföldjükön kívánnak élni, munkájuk által gazdagítják az országot, tiszteletet adva, és tiszteletet kérve akarják megőrizni nemzeti identitásukat. És Önök ebben a pillanatban plusz felelősséggel tartoznak, hiszen Önök határozzák meg ennek az országnak a jövőjét. Az Önök felelősségének pedig a romániai magyarokra is ki kell terjednie. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzékben van és lesz. De azok a közösségi, kisebbségi jogok, amelyeket már megszereztünk – közülük számosat az Önök közreműködésével – nem sértik az ország érdekeit, nem befolyásolják negatívan egyetlen állampolgár életét sem, tehát ezek a jogok nem lehetnek ellenzékben, és nem szabad ellenzékbe kerülniük” – hangsúlyozta felszólalásában az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor beszédében kitért a székely zászló körül kialakult konfliktusra is.

„Egy jó ideje már szemtanúi lehetünk ennek a mesterségesen gerjesztett konfliktusnak, egyesek még a székely zászló háborújának is nevezték. A mi szempontunkból egy olyan közösségi szimbólumról van szó, amelyhez hasonlót rengeteg helyen találhatunk Romániában, de főként az európai országokban. Ez a mi közös gazdagságunk, egy olyan régió gazdagsága, ahol a nemzetiségek sokfélesége valós érték. Az én álláspontom szerint, a hagyományos értékek tiszteletének szempontja szerint a sokféleség, a változatosság gazdagabbá, és nem szegényebbé, erősebbé, és nem gyengébbé tesz” – zárta felszólalását Kelemen Hunor szövetségi elnök a kongresszusi küldöttek tapsának közepette.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.