Kelemen Hunor válasza Sipos Zoltán megkeresésére

Kelemen Hunor válasza Sipos Zoltán megkeresésére

Sipos Zoltán megkeresése:

Tisztelt elnök úr,

az Átlátszó Erdély újságírója vagyik, és azért írok, mert szeretném ha az RMDSZ reagálna a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájának gyakorlatba ültetéséről szóló legújabb országjelentésbe bekerült, közvetetten a kisebbségi szervezeteket, így az RMDSZ-t is illető kritikára. Az erre vonatkozó paragrafus:

"The almost monopolistic position of national minority organisations participating in the work of the CNM, as regards access to resources disbursed by the Department for Interethnic Relations affects negatively the possibility of developing pluralism and creativity within each national minority community."

Mulţumesc/köszönöm

Sipos Zoltán

Kelemen Hunor válasza:

Tisztelt Sipos úr!

Hosszú ideig próbáltam az Ön által emlegetett Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának alkalmazásáról szóló jelentésnek a nyomára bukkanni. Nem jártam sikerrel. Valószínűnek tartom, hogy a Kisebbségek védelméről szóló Keretegyezmény negyedik szakértői jelentésére gondolt. Legyünk nagyvonalúak, ilyen apró, a tényfeltárásban sem bosszantó apróságra ne adjunk, és nézzük az említett kifogást.

A Kisebbségi Tanácsról szóló kormányhatározat csak azt mondja, hogy közvetlen támogatást azok a szervezetek kapnak, akik a Parlamentben képviselik az adott közösséget. Én ezzel teljes mértékben egyetértek. Azt viszont semmilyen jogi szöveg nem tiltja, hogy pályázati úton költségvetési támogatásban részesüljenek más szervezetek is. Magam is támogatom ezt a gyakorlatot.

Ugyanakkor az említett jelentés számos más fontos problémát is felvet, amelyek a jogállamiság minőségére pontosan rávilágítanak! Nem tartom valószínűnek, hogy ezek a részek az Ön érdeklődésére számot tartanak, mégis szíves figyelmébe ajánlom.

Kelemen Hunor