Képviselői irodát nyitna Széken és Aranyosgyéresen Hegedüs Csilla

2012.11.01. | Kolozs , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Képviselői irodát nyitna Széken és Aranyosgyéresen Hegedüs Csilla

„Aki Erdélyben építkezik, az székiekkel dolgozik, mint ahogyan én is a Bánffy kastély felújítása során székiekkel dolgoztam együtt, ezért tudok az Önök gondjairól és mindennapjaikról” – mondta Hegedüs Csilla képviselőjelölt azon a falugyűlésen, amelyet Széken tartottak október 31-én.

A kampány-nyitó rendezvényt is Széken fogjuk tartani november 1O-én, amit a  Márton-napi bál követ, s amelyre a meghívót már kiosztották a település lakosainak. A széki Fekete-Piros néptáncegyüttes is fellép a rendezvényen, ugyanakkor őket Hegedüs több helyre is szeretné meghívni, többek között Aranyosgyéresre is a kampányzáró rendezvényre.

„Az RMDSZ főtitkárhelyettese vagyok, és nem azért vállaltam a jelölést, hogy ne nyerjek! Ha elmegyünk szavazni és összefogunk, csak egy kicsit többen, mint ahányan az önkormányzati választásokkor, akkor jövő év januárjában itt, Széken képviselői irodát fogok nyitni” – jelentette ki a képviselőjelölt. Széken és Aranyosgyéresen van ebben a körzetben a két legnagyobb magyar közösség, ezen a két településen szeretne Hegedüs Csilla képviselői irodát nyitni. A sajtó számításai, valamint más szimulációk is azt mutatják, hogy Kalotaszeg után ebből a körzetből a visszaosztásnál nagy eséllyel az RMDSZ jelöltje jut be Románia parlamentjébe, ezért a főtitkárhelyettes a székiek segítségét kérte, hogy együtt mozgósítsanak a december 9-i választásokra.

„Segítsenek nekünk mozgósítani december 9-én, mert utat, templomot, iskolát javítani sokkal könnyebben lehet, ha az Önök óhajainak, gondjainak van egy biztos útja Bukarest felé. Két és fél évet éltem Bukarestben. Nem szeretem, de megtanultam, hogy milyen, amikor kidobnak az ajtón, és visszajössz az ablakon. Képviselőként is ezt szeretném tenni” – mondta Hegedüs.

A falugyűlésen előkerültek a közösség gondjai is: többek között egy tűzoltókocsit szeretnének a településre, hiszen mire kiér más településről a tűzoltóság, addig minden valószínűséggel leég a kigyulladt épület, ezért jó lenne a székiek szerint, ha lenne egy tűzoltókocsi a faluban. Probléma, hogy nincs orvosi ügyelet hétvégén a településen, holott két orvosa is van a falunak. Ahogyan más helyeken is, itt is kárt okoznak a juhok, amelyeket a juhászok ráengednek mások földjeire, hogy ott legeljenek. A székiek így nem csak nincs amit kaszáljanak, de több esetben a szilvatermést is elpusztították a juhok.

Szék polgármestere szerint tervben van, hogy a községet egy másik községhez fogják csatolni, ugyanis Széket túl kis településnek minősítették ahhoz, hogy községközpont legyen. Faluként pedig csak egy anyagilag erősebb, stabilabb községhez csatolhatják, mint Zsuk, de az is felvetődött, hogy Szamosújvárhoz csatolják. Sallai János szerint Szék anyagilag nem önfenntartó, és sajnos nincs a közelben olyan magyar község, ahova csatolhatnák őket. Amennyiben egy román többségű településhez csatolják őket,  a tiszta magyar faluban a magyarok identitását is veszélyeztetik, de a tanácsbeli többségét is elvesztené a magyarság.

A falugyűlésen ugyanakkor felmerült egy sósfürdő létrehozása is, a település Visa felőli bejáratánál, hiszen ez is turistákat vonzana a térségbe. A széki ifjúság is jelen volt a gyűlésen, akik elmondták, hogy leginkább számítógépekre lenne szükségük, valamint egy projektorra, hogy előadásokat tudjanak szervezni a fiatalok számára.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.