Kerekes Károly: az egészségügyi miniszter ismertesse konkrét intézkedéseit az olaszteleki lány nyelvi jogainak be nem tartása kapcsán (AUDIÓ)

2016.02.24. | Képviselőház , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kerekes Károly: az egészségügyi miniszter ismertesse konkrét intézkedéseit az olaszteleki lány nyelvi jogainak be nem tartása kapcsán (AUDIÓ)

Hivatalos kérdés formájában hívtam fel az egészségügyi miniszter figyelmét a kolozsvári gyermekkórházban történt olaszteleki lány nyelvi jogainak figyelmen kívül hagyására. Az egészségügynek nem szabadna annak a területnek lennie, ahol diszkrimináció éri a beteget, azért mert nem beszél a többségi nyelven. Románia 2007-ben ratifikálta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, ez azt jelenti, hogy beemelte jogrendjébe az előírásait, azonban a gyakorlat nem ezt mutatja. Arra kértem a szakminisztert, ismertesse a konkrét lépéseket, amelyeket ez ügyben az intézmény megtesz” – fogalmazott Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője azt követően, hogy február 24-én hivatalos parlamenti kérdést fogalmazott az egészségügyi miniszternek.

A Maros megyei törvényhozó a hivatalos dokumentumban a szakminisztérium további törvényhozói és adminisztratív lépéseiről kért tájékoztatást: „az olaszteleki lány esete nem egyedülálló Romániában, konkrét intézkedéseket kell tennie a szakminisztériumnak, hogy megállítsa ezen történéseket. Kíváncsian várom a szakminiszter válaszát arra, hogy milyen lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy többet ne fordulhassanak elő ilyen jellegű, diszkrimináló esetek. Románia mai napig nem ültette gyakorlatba a Charta elfogadásakor aláírt kötelezettségeit a kisebbségekre vonatkozóan, ha ez megtörtént volna, akkor az érintett olaszteleki lány a kórházban anyanyelvén mondhatta volna el panaszait, ami nélkülözhetetlen a helyes diagnózis megállapításakor”.

Az RMDSZ politikusa emlékeztetett arra is, hogy a Szövetség konkrét, törvényes intézkedések mentén szorgalmazza az egészségügy területén az anyanyelvhasználat szabályozását. Kerekes kifejtette, az RMDSZ-nek az erre vonatkozó jogszabályjavaslata jelenleg a képviselőház szakbizottságában akadt el, miután azt az USL-kormány negatívan véleményezte, éppen ezért a héten egy újabb véleményezést kér a szakértői kormánytól.

Hanganyag:
Kerekes Károly nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.