Kerekes Károly: családbarát és biztonságot nyújtó törvényekre van szükség – módosult a gyermeknevelési támogatást szabályozó törvény

2016.03.30. | Képviselőház , család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kerekes Károly: családbarát és biztonságot nyújtó törvényekre van szükség – módosult a gyermeknevelési támogatást szabályozó törvény

Eltörölte a képviselőház plénuma a gyermeknevelési szabadságon kapott járandóságra vonatkozó felső határt” – tájékoztatott Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei képviselője azt követően, hogy a parlament március 30-i ülésén megszavazta a kezdeményezést.

Kerekes Károly a törvénytervezetről szóló plénumi vitán elmondta, hogy a politikai alakulatok összefogása nélkül ezt a kezdeményezést nem lehetett volna kivitelezni. „A mai végszavazáson egy sokoldalú összefogásnak lehettünk tanúi, hiszen míg a ma elfogadott törvény hatályba lép, addig érvényben lesz a gyermeknevelési szabadságon kapott járandóság értékét szabályzó 3.400 lejes felső határ. Nekünk az a feladatunk, hogy olyan családbarát és biztonságot nyújtó törvénytervezeteket dolgozzunk ki, amelyek elsődleges prioritásai a család érdekeit szolgálni, nem pedig a politikumét” – fogalmazott a képviselő.

Javasoltuk, hogy a gyermeknevelési szabadságra való jogosultság előfeltétele – az eddigiekkel szemben – az legyen, hogy a szülést megelőző két évben az anya rendelkezzen legalább 12 hónapnyi kereső tevékenységgel. Mindeddig a szülést megelőző egy évben kellett 12 hónapnyi kereső tevékenységgel rendelkeznie. Függetlenül attól, hogy a szülő egy vagy két év gyermeknevelési szabadságot igényel, a járandóság ugyanannyi, vagyis a kereset 85 százaléka, nem létezvén korlátozás. Az eddigiekben differenciált összeget kaptak annak függvényében, hogy az anya egy éves vagy két éves gyermeknevelési szabadságot választott” – taglalta a képviselő.

A Maros megyei törvényhozó ezt követően hangsúlyozta: „amennyiben a szülő legalább hatvan nappal korábban, mint ahogyan a gyermek betöltené a második életévét, visszatér munkahelyére, ösztönző járadékot kap. Ez azt jelenti, hogy a fizetése mellet a gyermeknevelési járandóság minimális összegének a felét is megkapja addig, amíg a gyermek betölti a harmadik életévet. A törvény július elsejétől lép hatályba, azokra is érvényes, akik jelenleg szülési szabadságon vannak.”

Kerekes emlékeztetett arra, hogy a bizottsági munkálatok alatt az RMDSZ azt is kérte, hogy a gyermeknevelési szabadságon lévő anyák juttatása ne lehessen kevesebb, mint a minimálbér. Azonban ezt a bizottság elutasította, és azt a változatot fogadta el, amely értelmében az anyák juttatása nem lehet kevesebb a minimálbér 85 százalékánál, amely eddig 600 lej volt, jelenleg pedig 896 lej.

Hanganyag:
Kerekes Károly nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.