Kerekes Károly: eltöröltük a szakbizottságban a 3400 lejes felső határt a gyermeknevelési szabadság járandóságának esetében

2016.03.08. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kerekes Károly: eltöröltük a szakbizottságban a 3400 lejes felső határt a gyermeknevelési szabadság járandóságának esetében

Eltörölte a képviselőház munkaügyi bizottsága a gyermeknevelési szabadságon kapott járandóságra vonatkozó felső határt, ami jelenleg 3400 lej az erre vonatkozó törvénytervezetben. A jogszabály-tervezet előírja azt is, hogy a járandóságot két évig folyósítsák, fogyatékos gyermekek esetében három évig. Azt javasoltuk, hogy a gyermeknevelési szabadságon lévő anyák juttatása ne lehessen kevesebb, mint a minimálbér, azonban ezt a bizottság elutasította, és azt a változatot fogadta el, amely értelmében ez nem lehet kevesebb a minimálbér 85 százalékánál, ami ez idáig 600 lej volt” – tájékoztatott Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője, a szakbizottság tagja. Kerekes elmondta, hogy három törvénytervezet került a bizottság asztalára a gyermeknevelési szabadságot illetően, amelyből kettőt elutasítottak és a használható módosításokat bevezették a bizottságban ma elfogadott változatba.

Ez idáig azon anyák esetében, akik csupán egy évet maradtak gyermeknevelési szabadságon, a megillető járandóság értéke nem haladhatta meg a 3400 lejt, míg azok esetében, akik két évig maradtak gyermeknevelésin, legtöbb 1200 lejt kaphattak” – fogalmazott a képviselő.

A Maros megyei törvényhozó továbbá kitért arra is, hogy amennyiben a képviselőház plénuma megszavazza a jogszabály-tervezetet, és az hatályba lép, gyermeknevelési szabadságra mehetnek azok a szülők, akiknek az elmúlt két évben 12 hónap ledolgozott munkaidejük van. Kerekes rámutatott arra, hogy a jelenlegi szabályozás pozitív változásokat eszközölne, hiszen jelenleg csak az részesülhetett gyermeknevelési szabadságban, akinek a szülést megelőző időszakban 12 hónapnyi ledolgozott munkaideje van.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.