Kerekes Károly: hangsúlyt kell fektetni a társadalombiztosítási járulékok begyűjtésére

2013.12.04. | Képviselőház , Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kerekes Károly: hangsúlyt kell fektetni a társadalombiztosítási járulékok begyűjtésére

A Képviselőház és Szenátus együttes ülésén tárgyalta a 2014-es társadalombiztosítási költségvetés törvénytervezetét, ma, december 4-én. A jövő évi társadalombiztosítási költségvetés törvénytervezetének általános vitájában Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője tartotta fenn a Szövetség álláspontját.

Kerekes Károly, a Szövetség Maros megyei parlamenti képviselője a végszavazást megelőző általános vitában kiemelte: „annak érdekében, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható legyen, feltétlenül nagyobb hangsúlyt kell fektetni a társadalombiztosítási járulékok begyűjtésére, hiszen Románia nagyon el van maradva ezen a téren, tekintettel az Európai Uniós tagországban működő rendszerekre utolsók között vagyunk”. A képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjtörvényt feltétlenül módosítani kell annak érdekében, hogy a 2001. április 1. előtt, az I-es munkacsoportban tevékenykedőket ért igazságtalanságot mielőbb orvosolják.

 

„Sajnos nem látjuk, hogy a Kormány lépéseket tenne a nyugdíjrendszer konszolidálása felé, ugyanis az erre vonatkozó rendelkezéseket még el sem kezdték , valamint nem jelennek meg a jövő évi költségvetésben. A nyugdíjpont értékét véleményünk szerint nem 3, 75 százalékkal kellett volna növelni, hanem 3, 83 százalékkal.  Így nem 790, 7 lej lenne a nyugdíjpont értéke, hanem 791, 95 lej. Igaz, hogy ez nem nagy különbség, ahhoz képest, amit a Kormány megállapított, de mégis a nyugdíjasok számára nagy jelentőséggel bír” – szögezte le Kerekes Károly képviselő,  továbbá reményét fejezte ki a felől, hogy a nyugdíjpont korrekciókat szabályosan végzik majd el és nem lesz szükség az Alkotmánybíróság újabb döntésére, amely a jövő évi költségvetést terhelné.

 

 „Amennyiben a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése nem párosul a munkahelyteremtéssel, akkor újabb társadalmi feszültségekkel kell majd számolnunk” – mutatott rá a képviselő a beszédében.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.