Kerekes Károly: július 1-től kétszeresére nő a politikai elítéltek járuléka

2015.03.12. | Képviselőház , RMDSZ

Kerekes Károly: július 1-től kétszeresére nő a politikai elítéltek járuléka

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Képviselőházi frakciója megszavazta a politikai alapon elítéltek juttatásainak emelését célzó jogszabályt. A törvény 2015. július 1-től kétszeresére emeli az elmúlt évekhez képest kapott havi pénzösszeget, amelyet kárpótlásként juttat az állam a politikai alapon a kommunizmus ideje alatt elítélteknek” – ismertette Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a Szövetség álláspontját arról a törvényről, amelyet szerdán, március 11-én bocsátottak végszavazásra.

A Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy a Szövetség a törvénytervezetet a szakbizottsági vitákban is támogatta és hasznos intézkedésnek vélte. „Az RMDSZ-nek meg kellett bizonyosodnia a bizottsági viták során arról, hogy a juttatás megemelésével járó összeg valóban el van különítve az idei év költségvetésben, hiszen az ilyen jellegű kiadások az államháztartásban nem szerepeltek 2015-ben” – fogalmazott a politikus.

A kezdeményezés Románia Kormányától érkezett tavaly novemberben és a törvényt az RMDSZ képviselői is támogattak, viszont az említett járandóság emelése nem szerepelt a 2015-ös állami költségvetésben, ugyanis a Kormány tavaly decemberben a befagyasztotta a járandóságok szintjét az idei évre. Ez azt jelentette, hogy ezen személyeknek a 2014-ben kapott összegeket folyósították.

A tegnap elfogadott törvénymódosítás ezt a helyzetet korrigálja, így lehetőség nyílik arra, hogy ez év július 1-től kezdődően megemeljék a járandóságokat. Amennyiben az RMDSZ képviselőházi frakciója nem lép közbe, akkor a megemelt járandóságokat csak 2016. január 1-től lehetett volna folyósítani.