Kezdeményező szórványpolitika - Szemléletváltás az RMDSZ szórványpolitikájában

2011.12.04. | Szórvány , Hunyad

Az RMDSZ új szórványpolitikája kezdeményező, proaktív, fogalmazhatunk úgy is, hogy offenzív jellegű, nem pedig egy belenyugvó, önsirató, deffenzív politika – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Vajdahunyadon az RMDSZ városi szervezetének tisztújító közgyűlésén tartott politikai tájékoztatójában.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke beszámolt a novemberi dévai szórványkonferenciáról, amelyet a Magyar Szórvány Napja alkalmából szerveztek meg. A Magyar Szórvány Napját november 15-én, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapján tartják, aki a Hunyad megyei Marosillyén született.   “A Magyar Szórvány Napja nem a fogyás és pusztulás siratónapja, hanem az aktív szórványközösségek ünnepe.

Az RMDSZ kezdeményező, merész és átfogó cselekvési terv alapján offenzív szórványolitikát folytat. Jelentőségteljesnek tartom, hogy szórványpolitikánk szemléletváltási folyamatának két fontos helyszíne Déva és Sepsiszentgyörgy. Déva, ahol a novemberi szórványkonferencia zárónyilatkozata ezt a szemléletváltást kezdeményezi és Sepsiszentgyörgy, ahol december 17-én, az SZKT megvitatja és elfogadja majd az új szórványpolitika dokumentumait. Ez a két helyszín az Összetartozunk szórvány-székely együttműködés fontos tengelye is” – hangsúlyozta Winkler Gyula.