Kiáll a civil és egyházi szociális szervezetekért az RMDSZ – Határozatot fogadott el a Szövetségi Képviselők Tanácsa

2016.02.29. | Képviselőház , Szociális

Fotó: Banga Előd Ernő

Új intézkedésekkel bővült az RMDSZ szociálpolitikája azt követően, hogy Marosvásárhelyen munkamegbeszélésre hívta a civil és egyházi szociális szervezeteket, amelyek a működésüket akadályozó legfontosabb gondokat ismertették a Szövetség politikusaival. A szektor legégetőbb gondjait orvosló intézkedésekről a Szövetségi Képviselők Tanácsa legutóbbi ülésén határozatot fogadott el.

A dokumentumban felsorolják a civil szervezetek képviselői által megjelölt akadályokat, így például azt, hogy a hatályos szociális törvények között nincs összhang, gyakran ellentmondásosak, az alkalmazásukért felelős intézmények között pedig nincs kapcsolat. A határozat azt is rögzíti a szociális szektorban jelenleg az előírásoknak meg nem felelő állami intézmények is működnek, miközben a szabályszerűen működő civil szervezetek bajban vannak a támogatások hiánya miatt. Mindemellett a támogatási rendszer nem egységes és nem kiszámítható, kevés a pályázati úton lehívható finanszírozás. Az egyesületek tevékenységét akadályozó bürokratikus eljárások mellett az állam tulajdonképpen nem a reális szociális gondokat kívánja orvosolni, hanem valóságnak meg nem felelő feltételeket kér számon az ellátások szolgáltatóin.

„Az RMDSZ mindig fontosnak tekintette a magyarság szociális helyzetének javítását és támogatta szociális civil szervezeteinek munkáját. A hétvégi SZKT-ülésen elfogadott határozatban mi azokat az intézkedéseket igyekeztünk felsorakoztatni, amelyek megkönnyítenék ennek a szektornak a működést: a törvénykezés ellentmondásainak kiküszöbölésétől egészen az állami finanszírozás kiszámíthatóvá tételéig. Romániának el kell jutnia oda, hogy az állam ne tekintse mostohagyermekeinek azokat a civil és egyházi szervezeteket, amelyek gyakorlatilag helyette végzik el a munkát” – jelentette ki Molnár Zsolt parlamenti képviselő, a határozat társszerzője, akit a munkamegbeszélésen a további képviseleti feladatok koordinációjával bíztak meg a jelenlévők.

Az RMDSZ által elfogadott határozat konkrét intézkedéseket javasol a szociális szektor problémáinak orvoslására. A Szövetség elsőként a szociális szolgáltatásokat szabályozó törvénykezést hangolná össze, kiiktatná az ellentmondásos, nehezen alkalmazható rendelkezéseket. Ezzel egy időben térképezné fel a szociális ellátás különböző ágazatainak sajátos problémáit, és szorgalmazza az szociális ellátás állami finanszírozási rendszerének átláthatóvá, kiszámíthatóvá tételét, továbbá a magán támogatási lehetőségek bővítését.  A határozat másik intézkedése az akkreditálási folyamat egyszerűsítésére és szervezetek tevékenységének bürokráciamentesítésére vonatkozik.  Az RMDSZ ugyanakkor akadálymentesítené az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködését, ezért támogatja azt, hogy az önkormányzatok a szociális feladatköreik ellátásakor egyszerűsített társulási szerződések alapján tudjanak együttműködni a civil szervezetekkel. Egy másik fontos kitétel a határozatban arra vonatkozik, hogy a szociális szolgáltatásokat a gazdasági versenyszférától eltérő közbeszerzési eljárásoknak kell alávetni, tekintettel arra, hogy ezek esetében a szolgáltatók állami vagy önkormányzati feladatokat látnak el. A dokumentumban a közhasznúság elve is fontos szerepet kap, ennek érdekében az RMDSZ korszerűsítené a közhasznú civil szervezetek és a szociális vállalkozások működési szabályozását.