Kiállítás és példakép az Arany palotában

2012.11.12. | Kultúra , Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kiállítás és példakép az Arany palotában

Gróf Bánffy Miklós író, grafikus, politikus munkáiból nyílt kiállítás a nagyszalontai Arany palota galériájában. A falakon sorakozó alkotások mellett maga a szerző is példaképe lehet a mindennapjainknak. A tárlattal Pető Csilla RMDSZ-es parlamenti képviselő ajándékozta meg a hajdúvárost.

Gróf Bánffy Miklós, de miért épp ő? – indította kiállításmegnyitó beszédét Pető Csilla képviselő. Bánffy Miklós 1873-1950 között élt, tanulmányai Budapestre szólították, ő azonban 1926-ban visszatelepült Erdélybe, politikai szerepet vállalt, ahogy ő fogalmazott: azért, hogy ne maradjon vezető nélkül a magyar kisebbség, mert akkor beolvad és eltűnik. Képviselőként azért dolgozott, hogy megmentse a magyar egyházi iskolákat, kiállt a partiumi és bánsági emberek érdekeiért, az Operaház vezetői székében pedig merész újítások fűződnek nevéhez. Ez utóbbiak sorában színre vitte Bartók műveit, a darabok jelmezének tervei, díszlettervei láthatók (többek között) a szalontai galériában most megnyílt tárlaton. Íme tehát a válasz a kérdésre: Bánffy Miklós a ma emberének is példát mutat jeles életével, munkásságával. Miként felvállalta a magyarság ügyét és felismerte, hogy csak a felső szintű képviselet mentheti meg az anyaország határain kívül rekedt népet, ahogy megtalálta a lehetőséget, hogy szűkebb munkahelyén, mindennapi munkájában elfogadtassa a magyar érdeket, úgy kell ma, nekünk is cselekedni.

A tárlat anyagát Albert Mária, a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia tanára értékelte és mutatta be a szalontai közönségnek. Bánffy Miklós a kiváló példa arra, hogyan dolgozhat egy hatalommal bíró ember a kultúra megmaradásáért – mondta a tanárnő, hozzátéve, a grófnak az operaház volt a munkahelye, azonban az Operaház sem csupán egy épület, mint ahogy a Csonkatorony, melynek tövében most a kiállítás látható, sem mint épület vált híressé. Utóbbi Arany életművével vált eggyé, előbbi Bánffy Miklós magyarságért végzett munkájának példája.

A tárlat anyagát Szebeni Zsuzsa színháztörténész állította össze.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.