Kiállítással ünnepelték a Dalai Láma 80. születésnapját az Európai Parlamentben

2015.07.01. | Európai Parlament

Kiállítással ünnepelték a Dalai Láma 80. születésnapját az Európai Parlamentben

Az egész világ számára példamutató tanításai nagyrabecsüléseként kiállítással ünnepelték Tibet vallási és politikai vezetőjét kedden, június 30-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A bölcsesség útja (Ways of wisdom) című angol nyelvű kiállítás a XIV. Dalai Láma 80. születésnapja tiszteletére Sógor Csaba és Thomas Mann európai parlamenti képviselők kezdeményezésére, illetve a brüsszeli Tibet Iroda és a Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet közreműködésével készült el.

A XIV. Dalai Láma 1935. július 6-án született Tibetben. Már két éves korában felismerték a XIII. Dalai Láma reinkarnációjaként, és 15 évesen már Tibet vallási és politikai vezetője lett. 1959-ben, amikor a kínai csapatok a tibeti nemzeti felkelést visszafojtották, a Dalai Láma menekülésre kényszerült. Észak-Indiában, Dharamszala városában telepedett le, és itt él napjainkban is. A tibeti emigráns kormánnyal tudatosan készül a visszatérésre, de erőszak nélkül küzd Tibet autonómiájáért. Jelenleg a világ egyik legnagyobb spirituális vezetője, akinek tanításai a szeretet, a béke és az együttérzés fontosságát hordozzák.

A brüsszeli rendezvény tibeti buddhista szerzetesek imájával kezdődött, majd Thomas Mann, német EP-képviselő, a Tibet Érdekvédelmi Munkacsoport elnöke (Tibet Interest Group) köszöntötte a jelenlévőket. A Dalai Láma 1989-es oslói beszédét idézve, amit a Nobel-békedíjának átvételekor mondott, Thomas Mann arra bátorította a hallgatóságot, hogy kövessék a Dalai Láma bölcsességét, hiszen mindegy, hogy a világ mely részéről jövünk, mindnyájan a boldogságot és a szenvedésmentes életet keressük.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő arról beszélt a megnyitón, hogy a kiállítás témája több tekintetben is párhuzamba hozható a romániai magyarok kulturális örökségével és jelenlegi törekvéseivel. „Az egész világot foglalkoztató tibeti kérdésen keresztül mi is rámutathatunk azokra a hiányosságokra, amelyek az európai kisebbségvédelem terén tapasztalhatók. Hangsúlyozhatjuk annak fontosságát, hogy az Európai Uniónak emberjogi és kisebbségvédelmi intézkedéseivel példát kell mutatnia a világnak, ki kell védenie azt, hogy a területén élő őshonos kisebbségeket hátrányos megkülönböztetések érjék” – fogalmazott a képviselő.

Sógor Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság sokra értékeli a tibetiek hosszú évtizedek óta tartó békés küzdelmét, amelyet az emberi jogokért, a demokráciáért, a szabadságért és az autonómiáért vívnak.  „A Dalai Láma és a tibetiek harca az önrendelkezési jogaikért szorosan összekapcsolódik a székelyföldi autonómiáért, a romániai magyarságért vívott küzdelemmel. Mindnyájan békésen, a párbeszéd erejével igyekszünk a többségi nemzetet meggyőzni arról, hogy az autonómia egy olyan eszköz, amely megteremti a békés egymás mellett élés feltételeit” – emelte ki a képviselő.

Az RMDSZ politikusa szerint a tibeti ügy kapcsán a romániai magyarok büszkén emlékezhetnek Kőrösi Csoma Sándor munkásságára is, aki első fehér európaiként kutatta a tibeti nyelvet és a buddhizmust, valamint olyan egyetemes kultúrtörténeti értéket hagyott a világra, amelyre csupán a legnagyobbak képesek.

A kiállítást a brüsszeli bemutató után július 6-án, a XIV. Dalai Láma születésnapján Strasbourgban láthatja majd a közönség.