Kis közösségek nagy kihívásai – Kelemen Hunort a kolozsvári magyarok kérdezték

2014.10.09. | Kolozsvár , államelnök-választás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kis közösségek nagy kihívásai – Kelemen Hunort a kolozsvári magyarok kérdezték

Fotó: Banga Előd-Ernő

Székelyföldön lesz autonómia, de velünk itt, Kolozsváron mi lesz? – fogalmazta meg a vegyes környezetben élő magyarok kérdését Tibori Szabó Zoltán újságíró Kelemen Hunornak azon a pódiumbeszélgetésen, amelyen a szövetségi elnök államelnök-jelöltjeként vett részt október 9-én, csütörtökön. „Nem árt felemlegetnünk, hogy az RMDSZ intézményépítéssel, a nyelvi jogok igénylésével, a kisebbségek jogállására vonatkozó törvénytervezettel, és nem a regionális autonómiával kezdte a magyarság jogköveteléseit 2006-ban. Az erre vonatkozó törvénytervezet vitáját azért rekesztettük be a Képviselőházban, mert a román pártok megpróbálták kivenni belőle azt a fejezetet, amely a kulturális autonómia működését szabályozza, és úgy próbáltak volna megszavazni egy, a kisebbségekre vonatkozó törvényt. Ezt mi nem engedhettük meg, mert a kulturális autonómia nélkül nem tudtuk elfogadni ezt a törvénytervezetet” – válaszolta a feltett kérdésre a szövetségi elnök a Kolozsvári magyar hangok című eseményen, amelyben Tibori Szabó Zoltán újságíró mellett Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere volt a beszélgetőpartnere. 

Kelemen Hunor elmondta: azért kezdeményezte a román többséggel való párbeszédet a magyarság törekvéseiről, mert fontosnak tekinti a felhalmozódott tabuk ledöntését. „A román-magyar viszony megoldatlansága terheli az ország politikai életét, és ez olykor az igazságszolgáltatásban is érzékelhető” – tette hozzá a szövetségi elnök, aki szerint mindaddig, amíg a román társadalom nem mutatkozik befogadónak a magyar közösség ügyeivel szemben, addig a román politikában sem lehet olyan politikust találni, aki a szavazatvesztés kockázatát vállalva partner lesz a kisebbség problémáinak megoldásában.

 

„Van, akinek túl kevés, másoknak meg túl sok. Van, akinek túl későn, és van, akinek túl hamar jött az RMDSZ regionális autonómiatervezetének bemutatása” – jelentette ki Horváth Anna alpolgármester, aki azt is hozzátette: a román politikusok több ízben is jelezték, levelet fogalmaztak meg arról, hogy az RMDSZ kezdeményezését nem találják megfelelőnek. „Soha nem lesz időszerű érzékeny kérdésekről beszélnünk. Az autonómiatervezettel megpróbáljuk a párbeszédet úgy továbbvinni, hogy az előítéleteket leépítsük. Székelyföldön a valós kétnyelvűséget kell megvalósítanunk azért, hogy az emberek úgy érezzék, hogy egyenrangúak a többségiekkel, hogy identitásukat biztonságba érezzék” – mondta válaszként Kelemen Hunor, aki szerint a regionális autonómia csupán a kulturális autonómiával együtt működhet. „Az ország alkotmányát a tényekhez kell igazítanunk, el kell fogadtatnunk az, hogy ennek az ország polgárainak 10-12 százaléka kisebbségi közösségekhez tartozik, és szintén otthonának tekinti Romániát” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki szerint a társadalomból leginkább a kisebb és nagyobb közösségeket működtető bizalom hiányzik.

 

A vegyes környezetben, illetve vegyes házasságban élőkre vonatkozó, a beszélgetés hallgatóságától származó kérdésre Kelemen Hunor azt mondta: a hazai politika nagy kihívása megszólítania azokat, aki a magyar és a román kultúrához egyformán tartoznak. Ugyanakkor említette a lakónegyedi tagozatos anyanyelvű oktatás problémáját. „Meg kell értenünk ezeknek a kis közösségek nagy kihívásait, ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy mi a tanügyi törvénybe belefoglaltuk az intézményes garanciákat, és ami ezt a keretet meghaladja, azt a kulturális autonómia törvénytervezete tartalmazza” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

A magyarság ügyeinek támogatására vonatkozóan a szövetségi elnök kiemelte: a román értelmiségi réteg nyitottnak mutatkozott a párbeszédre, az RMDSZ pedig ennek tudatában szeretné folytatni a regionális autonómia törvénytervezetének közvitáját.

 

Kelemen Hunort a kolozsvári magyarok kérdezték Kelemen Hunort a kolozsvári magyarok kérdezték Kelemen Hunort a kolozsvári magyarok kérdezték
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.