Kitartóan tevékenykednek az Örökségünk őrei

2015.03.21. | Hunyad

Kitartóan tevékenykednek az Örökségünk őrei

Hét csapat mérte össze tudását és egy éves műemlékvédő tevékenységét péntek este a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában, ahol az Örökségünk Őrei vetélkedő döntőjét tartották. A Hunyad megyeiek harmadszor szervezik meg nagy sikerrel a diákoknak szóló műemlékvédelmi programot, amelynek célja, hogy ismét a közösség figyelmébe hozzák, népszerűsítsék a méltatlanul elfeledett, értékes épített örökséget Erdély-szerte.

"Hunyad megyének páratlanul gazdag a magyar vonatkozású épített öröksége, én magam pedig arra is büszke vagyok, hogy a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai és tanárai az első perctől nemcsak, hogy lelkesen bekapcsolódtak az Örökségünk őrei erdélyi hálózatába, de három éve már, hogy ugyanolyan érdeklődéssel, kreativitással vesznek részt a programban, folyamatosan gazdagítva azt. Zsűritagként nem volt könnyű dolgunk, ugyanis nemcsak a ma esti prezentációt kellett értékelni, hanem azt, ami talán még fontosabb is, hogy mennyire állandóak az örökbe fogadott műemlékhez kötődő tevékenységek, hogy fenntarthatóak-e hosszabb távon. A csapatoknak egyéves munkájukat kellett összefoglalni, bemutatni" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, aki maga is elkötelezett támogatója a programnak.

A vetélkedő házigazdája, Kun Gazda Kinga tanárnő méltatta az Örökségünk őrei mozgalom fontosságát, amely az elmúlt három év alatt annyira megerősödött, hogy a Communitas Alapítvány kiírásai között is szerepel mint támogatandó program. Hunyad megyéből többek között a piski Fáy Béla kastélyt és arborétumot, Déva várát, a szászvárosi Szent Erzsébet római katolikus templomot és kolostort, a  dévai vármegyeházát, a Magna Curia és Parva Curia műemléképületeket, a vajdahunyadi várat, a marosillyei Vörösbástyát és a szászvárosi és tordasi református műemléktemplomot vették örökbe a diákok.

Az idei vetélkedő nyertese a nyolcadikosok csapata lett, melynek tagjai a szászvárosi református műemléktemplom őrei. Ebben az évben a Téglás Gábor Elméleti Líceum a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal közösen szervezte meg a vetélkedőt, ennek nagyenyedi döntője április 2-án lesz, amelyen részt vesz a mozgalom kezdeményezője, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára a Szórvány cselekvési terv részét képező Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket programot. A program célja a szórványban elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása épített örökségünk védelme, ápolása által.