KKV-ék európai támogatása: sok beszéd, kevés tett

2013.07.10. | Brüsszel , gazdaság

KKV-ék európai támogatása: sok beszéd,  kevés tett

Túl sok a beszéd és túl kevés a tett európai szinten a kis- és középvállalkozók támogatását illetően – jelentette ki kedden este Brüsszelben Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az osztrák Paul Rübig EP-képviselő gondozásában megjelent „A vállalkozóknak szabadságra van szükségük” című könyv bemutatóján vett részt.

„Amikor a Gazdasági, pénzügyi és szociális válsággal foglalkozó bizottságban (CRIS) tevékenykedtem, arra a következtetésre jutottam, hogy egy olyan keretet kell teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a 23 millió európai kis- és középvállalkozás legalább egy-egy új munkahelyet tudjon létrehozni. A javaslatunkat úgy neveztük el: egy KKV, egy állás. Abban az időszakban az EU-ban hozzávetőleg 23 millió munkanélkülit tartottak nyilván. Közel öt évvel később 26,4 millió állástalanról tudunk az unióban. Mit mondhatunk a létrehozott munkahelyekről? Hogy ezek száma messze elmarad az említett program elvárásaitól? Hogy miért? Mert túl sok a politikai szöveg és túl kevés a valós tett” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint az európai kis- és középvállalatok továbbra is az adminisztratív korlátok lebontásával küszködnek, nem férnek hozzá a finanszírozásokhoz, gond a fragmentált közös piac, az agresszív adózás, csökkentek a határokon átnyúló gazdasági tevékenységek. Üdvözölte a most megjelent kötetet, kiemelve, hogy Paul Rübig elsősorban a tettek embere. „2008-ban az első felfedezéseim közé tartozott, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppárt képviselőinek van egy KKV-kat támogató egyesületük és ebben Paul Rübig az egyik alapember. (…) Ma valaki úgy is nevezte őt, hogy a KKV-ék képviselője és igaza volt” – méltatta az osztrák képviselő tevékenységét Winkler Gyula.

„A vállalkozóknak szabadságra van szükségük” egy olyan kötet, amely tartalmazza és magyarázza az EP összes, a kis- és középvállalkozók támogatására vonatkozó kezdeményezését, ismertetve ugyanakkor tágabb értelmezésben az uniós jogi eszközöket is.

Ugyancsak kedden Brüsszelben gyűlésezett a SME Europe igazgatótanácsa, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke. A keddi gyűlésen többek között arról tárgyaltak, hogy az EP-képviselőknek jobban be kellene kapcsolódniuk a KKV-kat támogató tevékenységekbe, új szervezeti struktúrákat beszéltek meg valamint szó volt arról, hogy a közösségi médiában indítanak egy vállalkozás pártoló európai kampányt.