Klapka Györgyre emlékeztek Temesváron

2013.10.05. | Megemlékezés , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Klapka Györgyre emlékeztek Temesváron

A temesvári születésű Klapka Györgyre, az 1848-49-es szabadságharc tábornokára, emigráns magyar politikusra és későbbi országgyűlési képviselőre emlékeztek október 4-én a bánsági fővárosban. Klapka György emléktáblája alatt ünnepi beszédet mondott Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője. A koszorúzáson a megyei szervezet nevében Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke helyezte el a kegyelet koszorúját.

Molnár Zsolt ünnepi beszédében méltatta Klapka György munkásságát és hangsúlyozta a generációk feladatait és kötelezettségeit, amelyeket a 21. században már nem harcok és csaták mentén kell végrehajtsanak, hanem megfontoltsággal és érdemleges viták sorozatával:  „Ma Temesvárra kezd visszaszivárogni az abszolutizmus eszméje, egyesek szívesen látnák köztéren ennek szimbólumait, az egykori Szégyenszobrot. Ezek azok a pillanatok, amikor erőt kell merítenünk elődeink példájából és tovább kell folytatnunk azt a harcot, amelyet elkezdtünk az itt élő magyar közösség fennmaradása érdekében” – mondta el a képviselő. „Klapka a világosi fegyverletétel után nem adta fel, addig harcolt, taktikázott és alkudozott, míg végül sem a támadóknak, sem a védőknek nem adódhatott más lehetőség, mint a megegyezés. Túlerővel szemben sem adta meg magát és sikerült békés megoldásra kényszerítenie a támadókat. Ezek azok a történetek, amelyek erőt és hitet kell adjanak a 21. századi kisebbségben élő magyarságnak, hiszen ma is túlerővel szemben kell megtalálni a békés megoldást. Ezt a politikát folytatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is” – hangsúlyozta Molnár Zsolt, majd hozzáfűzte: „26 parlamenti képviselővel és szenátorral kell a több mint ötszáz parlamenti törvényhozóval szemben egyeztetni és egy olyan politikát folytatni, amely a Romániában élő magyarság érdekeit szolgálja. Erőt és bátorságot kell merítenünk elődeinktől, annak érdekében, hogy mi is egy szebb jelent és jövőt biztosítsunk utódainknak.”

 

Az ünnepségen a temesvári Gerhardinum Katolikus Líceum és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanárai és diákjai közös énekelőadással tisztelegtek Klapka György emléke előtt és elhangzott a tábornok utolsó, katonáihoz intézett beszéde is. Az eseményt Fazakas Csaba, református esperes szavai zárták, aki kifejtette, hogy a magyar közösség továbbra is ellenzi az említett műemlék köztérre állítását.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.