Klárik: szakmaiságot kell vinni a helyi döntésekbe

2014.02.11. | Szenátus , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Klárik: szakmaiságot kell vinni a helyi döntésekbe

Fotó: klariklaszlo.ro

Megszavazta a Parlament felsőháza tegnap, február 10-én a helyi közigazgatási törvény módosítását, amely által a polgármesterek hatásköreiket az elfogadott jogszabály keretei között delegálhatják. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátusi frakciója támogatta ezt a jogszabály kezdeményezést, a Szövetség álláspontjáról Klárik László Attila a Szenátus Közigazgatási, területfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának tagja tájékoztatott.

,,A megszavazott módosítással az RMDSZ szenátusi frakciója teljes mértékben egyetért, hiszen nem az a jó vezető aki, úgy véli, hogy mindenhez ő ért a legjobban, hanem az, aki a legjobb szakemberekkel veszi körül magát.  A közigazgatásnak szerteágazó tevékenysége van, a decentralizáción keresztül egyre szélesebb hatásköröket kap. Egy polgármester, egy megyei tanácselnök nem érthet mindenhez: építkezéshez, egészségügyhöz, környezetvédelemhez, oktatáshoz és megannyi más területhez. Ezért szükségesnek találjuk, hogy jogszabály írja elő azt, hogy kinek adhat át hatásköréből” – mutatott rá Klárik László Attila szenátor. Emlékeztetett: a polgármestereknek eddig is jogukban állt átadni hatásköreikből, de kizárólag megye vagy város menedzsernek, amennyiben létezett ilyen tisztség az önkormányzatban.

 

„Ebből adódóan számos politikai döntés eltávolodott a szakmaitól. Azáltal, hogy a hatáskört az intézményvezető áthelyezheti igazgatónak, alpolgármesternek vagy egy olyan személynek, aki az adott téren szakember, sokkal több szakmaiságot lehet és kell vinni a döntésekbe. Természetesen a polgármesterek munkáján is könnyítettünk” – fogalmazott a Kovászna megyei szenátor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.