Kolozs megye, a jövő!

2016.11.11. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kolozs megye, a jövő!

Kalotaszegi településeken indította Kolozs megyei körútját László Attila szenátorjelölt. November 10-én Bánffyhunyadon Búzás Fekete Mária alpolgármesterrel, Kalotaszentkirályon Póka András György polgármesterrel, Körösfőn Bódis László polgármesterrel, Egeresen Both György alpolgármesterrel, Magyarkapuson pedig Rácz P. Zoltán alpolgármesterrel találkozott. Az önkormányzati vezetőkkel és a helyi közösségek tagjaival részletesen áttekintették azokat a problémákat, amelyekkel Kolozs megye települései szembesülnek, és sorra vették a megoldási javaslatokat is.

László Attila elmondta: „az elsődleges kérdés az, hogy milyen törvénymódosításokkal tudjuk segíteni az önkormányzatokat. Emellett, a találkozók, beszélgetések arra is rávilágítanak, hogy az RMDSZ-nek mire kell hangsúlyt fektetnie a vidékfejlesztés, valamint társadalomszervezés terén. Ezeket a meglátásokat képviselni fogom minden olyan testületben, amelynek tagja vagyok, és továbbítani fogom a kollégáknak, akik egy-egy konkrét kérdéssel foglalkoznak. Amennyiben lesznek minisztereink az új kormányban, lesznek eszközeink arra, hogy megadjuk az önkormányzatoknak azt a központi segítséget, amelyre igényt tartanak. Az én szakterületem az egészségügy, tehát nagyon jól átlátom, milyen nehéz helyzetbe kerültek a vidéki települések. A nagyvárosokban sem fényes a helyzet, de a vidéki településeken élők közszolgáltatásokhoz való hozzáférésének gondjait azonnal meg kell oldani!”

Az önkormányzati vezetők ismertették László Attilával a települések fejlesztésére vonatkozó terveket, elmondták, miben látnak lehetőséget a térséget érintően, és kitértek azokra a hatályos jogszabályokra, amelyek nehézkessé teszik a települési és megyei közigazgatás működését.

Többször elhangzott, hogy a munkahelyteremtés, a szociális ellátórendszer megfelelő működésének biztosítása, a vállalkozások támogatása, az ügyintézés egyszerűsítése, a kisebbségi jogok érvényesítése, a kulturális és oktatási intézmények költségvetésének növelése prioritást jelent.

László Attila szerint az egyedi problémák megoldásának is a folyamatos konzultáció a titka, mert sok esetben a megyei önkormányzat és az illetékes minisztériumok közreműködésére is szükség van. Azt viszont mindenki látja – fogalmazott László Attila –, hogy a megfelelő infrastruktúra biztosítása nélkül sem a falvak, sem a városok nem tudnak fejlődni. Nincs megfelelő vonat-összeköttetés, az országos úthálózat elavult. Hiába oldja meg a megyei önkormányzat az alacsonyabb rangú utakat érintő problémákat, ha nincs autópálya, és emiatt Bánffyhunyad és Kolozsvár között csúcsidőben alig lehet közlekedni. Egész Kolozs megye számára fontos ennek a szakasznak a tehermentesítése, és persze az is, hogy legyen megfelelő összeköttetés Nyugat-Európa felé. Éppen ezért az RMDSZ csak azt a nagy pártot fogja támogatnia a kormányalakításban, amely garanciát vállal végre az erdélyi autópályák befejezésére.

Kolozs megye országos viszonylatban nagyon jó gazdasági mutatókkal rendelkezik, erre büszkék lehetünk. Az viszont biztos, hogy jobbak is lehetnének a megye gazdasági mutatói, amennyiben Kolozsvár mellett más települések fejlődése is jobban fellendülne. A vidék fejlődésének legnagyobb akadálya jelen pillanatban a nem megfelelő közlekedési lehetőségek, és a kisvárosok és falvak infrastruktúrájának központilag átgondolt modernizálásának elhanyagolása. Hiába hoznának létre nagy cégek telephelyeket vidéken, ha nehezen jut oda a nyersanyag, nem megfelelő a vízhálózat, nem megbízható az elektromos hálózat, és nem találnak munkaerőt, mert a fiatalok jobb életkörülményekre vágynak, és inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Az elvándorlás fontos kérdés. Minden téren gondot okoz. A gazdálkodás vonzó tevékenység lehetne a fiatalok számára, amennyiben végre az állam megadná azt a segítséget az önkormányzatoknak, amelyre szükségük van a megfelelő feltételek biztosításához. Az RMDSZ egyik javaslata, hogy a családi vállalkozások részesüljenek 50 ezer euró pénzbeli és három évi adómentességet biztosító támogatásban. Nehéz úgy fejleszteni, hogy Romániában az európai és hazai vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozóan nincs támogató intézményi környezet, nem hozzáférhetőek az információk, minden túlbürokratizált.

Amennyiben a fejlődéshez szükséges infrastruktúra biztosított, már csak a megfelelő szakértelemre van szükség. A nagyvárosok vidékére nem szabad úgy tekinteni, mint ahol csak mezőgazdasági tevékenység folytatható. Megfelelő szakoktatással arra is lehetőség van, hogy könnyűiparban gondolkodhassunk, sőt, az internet korában bizonyos típusú szolgáltatások terén is komoly lehetőségek kínálkoznak.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.