Kolozs megyei kampányhíradó

2012.06.05. | Kolozs , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kolozs megyei kampányhíradó

Szombaton és vasárnap is zajlott az RMDSZ megyei kampánykaravánja  Torda, Szék, Magyarfenes, Jegenye, Detrehemtelep, Györgyfalva, Tordaszentmihály és Szászfenes érintésével.

Az RMDSZ Kolozs megyei  tanácselnök-jelöltje, Máté András Levente és csapata pozitív üzenetekkel és mozgósításon alapuló konkrét eredmények felvázolásával járta be a megye településeit.  Négy éve száznál kevesebb szavazaton múlt a hatodik megyei tanácsosi mandátum, amellyel a magyar közösség érdekeit a jelenleginél jóval markánsabban képviselni lehetett volna, ezért június 10-én minden magyar szavazat számít.

Szombaton a megyei karaván keretében Tordán és Széken lépett fel a Karra együttes, ezek is olyan települések, ahol a mozgósítás életbevágóan fontos, hiszen a magyar szavazatokért az RMDSZ mellett az EMNP is versenybe száll. A  megyei tanácselnök-jelölt és csapata kihangsúlyozta: míg 2004 és 2008 között a megyei tanács által kiutalt pénzek 22 százaléka jutott a magyar közösségeknek, addig 2008 óta az RMDSZ ezen összegek csupán 13 százalékát tudja a magyarlakta települések felé irányítani. Ezért nem mindegy, hogy hány megyei tanácsosunk lesz, ezért számít minden szavazat, ezért érdemes megfontolni, hogy június 10-én milyen döntést hozunk. Ha gyengék vagyunk, ha kisebbségben vagyunk, nem tudjuk önöket képviselni, egyáltalán nem mindegy, hogy ki dönt rólunk – emelte ki Máté András Levente.

Magyarfenesen koncerttel egybekötött fórumon mutatkoztak be a helyi jelöltek. Tamás  Gebe András, Tordaszentlászló polgármestere elkezdett tervei folytatásához kérte a helyiek támogatását: ezen a településen is hatványozottan felértékelődik minden egyes szavazat, hiszen a Magyar Polgári Párt is indul a választáson. Oláh Emese, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szavazásra buzdító üzenetet adott át, Okos-Rigó Dénesmegyei tanácsos-jelölt pedig arról beszélt, hogy megtiszteltetésnek érzi azt a bizalmat, amelynek nyomán Kalotaszeg képviselője lehet a megyei tanácsban.

Jegenyén lakossági fórum keretében mutatkozott be Egeres község polgármester-jelöltje Fekete P.P. János, aki világossá tette: kizárólag a helyieken múlik, hogy kinek szavaznak bizalmat. Egyértelműsítette azt is, hogy számára a közérdekek nem felcserélhetők az egyéni érdekekkel, nyugdíjasként kizárólag a magyar közösség érdekérvényesítése miatt vállalta a jelölést. Máté András Levente megyei tanácselnök-jelölt úgy értékelte, a megmentett óvoda, a leaszfaltozott utak, az egyházi támogatások magától értetődősége mellett tudatosítani kell, hogy közösségünk további támogatását csak az erős önkormányzati jelenlét biztosíthatja. Jegenyén ez különösképpen nagy kihívás, hiszen a 38%-os magyarságot három magyar párt szeretné képviselni: az RMDSZ mellett, az EMNP és MPP is állít jelölteket. „Sokan lesznek, akik fűt-fát ígérnek önöknek, de négy évről szóló  döntést kell hozniuk, amelyhez bölcsességre és mérlegelésre van szükség: azokra érdemes szavazni, akik már letettek valamit az asztalra, nem pusztán a közösség egységének megbontásán fáradoznak.”

Detrehemtelepen az Aranyosmenti Ifjúsági Focikupa mérkőzéseivel és gulyásfőzéssel egybekötött rendezvényre látogatott el Németi András, Vákár István, Lőrinczi Zoltán és Kinizsi Zoltán megyei tanácsos-jelölt. A megyei jelöltek elégedetten nyugtázták a fiatalok önszervező képességét és tenni akarását, és támogatásukról biztosították őket.

Györgyfalván jó hangulatú megbeszélésen vett részt a helyiekkel Györgyfalva tanácsos-jelölt csapata és Máté András Levente megyei tanácselnök-jelölt és a megyei tanácsosok. A helyiek elmondták, hogy az utóbbi 4 évben a falu óriási fejlődésen ment át,  élni kezdett ez a közösség, ezért rendkívül elégedettek az RMDSZ jelenlegi alpolgármesterének tevékenységével. Jakabffy Samu elmondta: az elkövetkezendő periódus legfontosabb célkitűzései a vízvezetés és a focipálya befejezéséhez, valamint minél több út leaszfaltozásához kötődik, hiszen ez képezi az itthonmaradás feltételét.                                                                                                                                                                                                          

Tordaszentmihály igazi mintatelepülése Kolozs megyének, ahol a 8 éve polgármesteri mandátumot betöltő Zeng János indul újabb mandátumért az RMDSZ színeiben. A vasárnap délutáni polgármesteri bemutatkozó fórum zsúfolásig megtöltötte a helyi kultúrotthont, ahol nagy számban voltak jelen magyar és román nemzetiségű helyiek, beleértve Zeng ellenjelöltjeit is. A kétnyelvű bemutatkozóval párhuzamosan levetített film rávilágított az elmúlt mandátum megvalósításaira, amelyek azt is lehetővé tették, hogy 2011-ben a Románia legjobb polgármestere verseny 3. díját éppen Zeng János vehesse át. Nálunk nem az újságból kell értesülni az eredményekről, itt mindennek látható nyoma  van, Tordaszentmihály azért lehet az ország egyik legerősebb települése, mert a poltikai ambíciókat felülírta a józanság,  és a közös érdek, ezért köszönet illeti a román lakosságot és  a román pártok képviselőit – hangsúlyozta Zeng. Máté András Levente megyei tanácselnök-jelölt úgy értékelte: meggyőződése, hogy ellenjelöltjei is megszavazzák Zeng Jánost, hiszen személye a település fejlődésének záloga lesz az elkövetkezendő négy évben is.

Szászfenesre vasárnap délután jutottak el a Karra zenészei, Albert Zoltán polgármesterjelölt a település fiataljaival együtt örülhetett a népszerű magyar slágereknek. A kisgyerekes családok és fiatal, Szászfenesre beköltözött magyarok közösséggé formálásában elkötelezett jelölt itt is elmondta: június 10-én nagyon fontos elmenni szavazni, hiszen egy közel háromezres magyar közösség sorsával kapcsolatos döntésről van szó. Máté  András Levente, Lőrinczi Zoltán és Vákár István személyes beszélgetést folytatott a jelenlévőkkel, és arra kérték őket: buzdítsák szavazásra rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket, hogy Szászfenesen ne lehessen döntéseket hozni a magyar közösség megkérdezése nélkül.

A Kiskalota községhez tartozó Magyarvalkót  hétfő délután kereste fel Máté András Levente megyei tanácselnök-jelölt, Lőrinczi Zoltán , Okos-Rigó Dénes megyei tanácsos-jelölt és az RMDSZ önkéntesei.  Kötetlen beszélgetés alakult ki  a település magyar lakóival, az alig 300 magyar lélekszámú település sajátos gondjairól. A megyei tanácselnök-jelölt arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy ha elmennek szavazni, és az eddigi egy tanácsos helyett kettőt juttatnak be a helyi döntéshozó testületbe, akkor az elkövetkezendő négy évben lesz kihez fordulni, lesz kit felelősségre vonni. Ellenkező esetben  - tette hozzá  Lőrinczi Zoltán – a magyarok érdekeit egyetlen román párt sem fogja felvállalni. Ha nem fognak össze, ha más jelöltekre szavazanak, vagy otthon maradnak a kis magyar közösség magára marad az elkövetkezendő években.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Kolozs megyei kampánykörút Kolozs megyei kampánykörút Kolozs megyei kampánykörút
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.