Kolozsvárra érkezett a Siculicidium utóéletét bemutató kiállítás

2014.05.06. | Kolozs , Kultúra , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kolozsvárra érkezett a Siculicidium utóéletét bemutató kiállítás

Fotó: Szőcs Lehel

"A bukovinai székelyek sorsa azért fontos számunkra, mert abban a hitünkben erősít meg, hogy idegenségben, szétszórottan is meg lehet maradni, lehet gyarapodni, hagyományainkat meg lehet őrizni” – mondta nyitóbeszédében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az Emelt fővel – Képek a Siculicidium utóéletéből című társult kiállítás tegnapi, kolozsvári bemutatóján.

A bukovinai székelyek és a madéfalvi veszedelem emlékoszlopának történetét bemutató kiállítást a bonyhádi Völgységi Múzeum és a madéfalvi Fészek Tájház közösen készítette el a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából. A két társult kiállítás elsőként Madéfalván, majd Csíkszeredában volt látható, a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében május 6-án, Kolozsváron is megnyitották.

 

Sógor Csaba az RMDSZ EP-képviselőjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy a bukovinai székelyek leszármazottai ma Magyarországon még létező közösség. Jelenleg Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékben 40 településen élnek és ápolják hagyományaikat. ,,Sok megpróbáltatás következtében is képesek voltak megmaradni, amelyhez az is hozzájárult, hogy erős közösségi tudattal rendelkeztek és gyakori volt a 10-12 gyermekes családmodell is” – magyarázta Sógor Csaba. Az RMDSZ EP- képviselőjelöltje arra mutatott rá, hogy május 25-én is tehetünk valamit azért, hogy Erdélyben ne csak tájházak legyenek és abban ne csak a múltról tudjunk kiállítani, hanem, hogy ezek a helyszínek élő közösségek találkozópontjai legyenek. ,,Tarisznyával indultam kampánykörutamra, ebbe gyűjtöm szimbolikusan értékeinket. Az a feladatunk, hogy elvigyük Erdélyt Európába, az a feladatunk, hogy közösségünk megmaradásáért európai fórumokon is beleszóljunk a döntésekbe” – hangsúlyozta.

 

Dr. Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója a megnyitó során a madéfalvi vérengzés következtében Moldvában, később pedig Magyarországon letelepedett bukovinai székelyek történetét ismertette. Pozsony Ferenc néprajzkutató, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke elmondta: az alapos szakmai munkával elkészült kiállítás tíz napon át tekinthető meg a Kriza János Néprajzi Társaság székházában.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.