Könnyített könyvelést szorgalmaz az RMDSZ a civil szervezeteknek

2015.03.05. | Képviselőház , Szenátus

Könnyített könyvelést szorgalmaz az RMDSZ a civil szervezeteknek

A civil szervezetek könyvelését segítené az a törvény-javaslat, amelyet az RMDSZ parlamenti képviselői kezdeményeztek tavaly júniusban. A kezdeményezésről ezen a héten a Szenátus Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottsága adott jelentést és időközben a Kormány egy sürgősségi rendeletbe foglalta a Szövetség javaslatait.

Az RMDSZ-es jogszabály-módosítását a Szenátus Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottsága tárgyalta ezen a héten. Végh Sándor Szilágy megyei szenátor, szakbizottsági tag elmondta: „a bizottsági ülésen pozitívan véleményeztük a tervezetet, de végül a kormánykoalíció honatyái elutasították, ugyanis időközben a Kormány kiadott egy azonos tartalmú sürgősségi kormányrendeletet. Úgy vélem, nagyon fontos egy ilyen jellegű intézkedés megszavazása, hiszen jelen pillanatban minden civil szervezet könyvelését a Román Könnyvizsgálói Kamarának is át kell vizsgálnia, amely 15 és 40 euró közötti órabérrel dolgozik, ennek alapján szervezetenként 12.000 és 32.000 euró közötti összeget kell a Kamarának kifizetni. Ettől a tehertől szabadulhattak volna meg a civil szervezetek”.

Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvény-tervezet kezdeményezője üdvözölte a Kormány sürgősségi rendeletét, amelyet ezen a héten tárgyalt a Képviselőház szakbizottsága.  „Az RMDSZ felmérte a civil szervezetek könyveléséből adódó nehézségeket és orvosolni akarja ezt a felmerülő problémát. Tekintettel arra, hogy a Kormány sürgősségi rendeletébe is beemelték a kezdeményezésünk tartalmát, elmondhatom, hogy sikerült felhívnunk a kormányzó párt figyelmét a civil szervezetek könyvelés során tapasztalt fölösleges kiadásaira és mentesíteni fogják őket ettől a költségtől. Többször szembesülünk azzal, hogy az RMDSZ javaslatait átveszi a Kormány”- vélekedett Fejér.