Könnyítettek a helyi önkormányzati vezetők tanácsosainak alkalmazásán

2014.02.05. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Könnyítettek a helyi önkormányzati vezetők tanácsosainak alkalmazásán

A helyi közigazgatás humánerőforrás politikáján könnyítene az a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által tavaly októberben benyújtott törvénymódosító javaslat, amelyet a Képviselőház plénuma tegnap, február 4-én fogadott el. A Szövetség jogszabály-javaslata a helyi közigazgatási törvényben lehetővé teszi a végrehajtó hatóságok részére, hogy nagyobb számban alkalmazhassanak tanácsosokat a polgármester vagy a megyei tanácselnök kabinetjébe anélkül, hogy meghaladnák a törvény által előírt létszámot.

A törvénymódosító javaslatot Cseke Attila és Szabó Ödön, a Szövetség Bihar megyei parlamenti képviselői kezdeményezték. „A módosítás által rugalmasabbá tesszük a helyi önkormányzati vezetők tanácsosainak alkalmazását, mert sok esetben azt tapasztaltuk, hogy a merev előírások miatt a települési és megyei vezetők nem tudták alkalmazni a közigazgatási feladatok elvégzéséhez szükséges szakembereket” – nyilatkozta Szabó Ödön.

 

„A javaslatunk értelmében egy községi polgármester a tanácsosi tisztségre fél normával is alkalmazhatna szakembert, például egy jogtanácsost és szintén fél normával egy mezőgazdasági szakértőt, így hatékonyabban használhatná fel a rendelkezésére álló erőforrásokat. Az elfogadott javaslat alapján lehetséges lenne, hogy két egymáshoz közel levő község polgármestere közösen is alkalmazhasson szakértőt, aki mindkét községben dolgozhatna az illető szakterületen” – példázott Cseke Attila Bihar megyei képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.