Konstruktív magyar-magyar párbeszéd - Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott

2012.07.09. | Aktuálpolitika , Parlamenti választások

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az erdélyi magyarság aktuális kérdéseiről tárgyalt ma Budapesten Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A találkozó során áttekintették azokat a politikai kihívásokat, amelyekkel az erdélyi magyarság ebben az évben szembe kell nézzen, szó esett a romániai belpolitikai helyzetről, a határmenti együttműködések lehetőségéről, ugyanakkor az RMDSZ elnöke tájékoztatta a magyar kormányfőt az idei önkormányzati választások eredményeiről is.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót követően kijelentette: „konstruktív megbeszélés volt a magyar kormány vezető politikusaival, amelynek végén megállapodtunk, konzultáció előzi meg a nemzetpolitikai szempontból fontos ügyeket, és közösen lépünk fel minden olyan esetben, amikor ez indokolt, például a Mikó-ügyben vagy a MOGYE esetében”.

A tárgyaló felek alapvető fontosságúnak nevezték, hogy az őszi parlamenti választásokon a magyarság minél nagyobb erőt képviseljen.

Kelemen Hunor szövetségi elnök mellett jelen volt Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke valamint Nagy Zoltán, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója. A megbeszélésen részt vett továbbá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár is.