Könyvadomány és identitástudat – Brassó megyei magyar iskoláknak juttatott könyvajándékot az RMDSZ

2012.02.24. | Ifjúság , Brassó , Oktatásügyek

Brassó megye kilenc iskolája vehette át február 24-én, pénteken Markó Attila államtitkártól az RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának könyvadományát a Szövetség megyei szervezetének székházában.

Az ajándékcsomagok atadása keretében Markó Attila államtitkár és Farkas Anna Lili parlamenti képviselő a diákok olvasási szokásairól és különböző olvasást ösztönző pedagógiai módszerekről beszélgetett el az iskolaigazgatókkal.

A 2010-ben indított, a magyar iskolák könyvállományának gazdagítását célzó program keretében immár másodszor jutottak könyvcsomaghoz Brassó megyei iskolák.

Különleges figyelmet fordítottunk arra, hogy az ismeretterjesző jellegű, nyelvművelő, történelemi vonatkozású kiadványokat, amelyek Erdély, Székelyföld vagy romániai magyar közösség életéhez kapcsolódnak főként vidéki iskolák könyvtárai kapják, hiszen ott nehezebben jutnak magyar könyvhöz a diákok” – mondta el a találkozón Markó Attila, aki továbbá a pedagógusoktól származó visszajelzések fontosságát is hangsúlyozta. „Ezek alapján tudni fogjuk, milyen jellegű kiadványokat kell tartalmazniuk a következő könyvcsomagoknak. Nem csak korosztályonként, hanem az iskolák profilja szerint is más-más könyveket kell tartalmazniuk ezeknek az adományoknak” – tette hozzá az államtitkár. A könyvadományozó program valamennyi nemzeti kisebbség oktatási intézményeire kiterjed, ugyanakkor hangsúlyosan a magyar oktatás támogatására irányul, a kötelező iskolai tantárgyak mellett a diákok általános műveltségének és a magyar közösséghez való tartozásának tudatát hivatott megerősíteni.