Könyvbarátok, figyelem! Május 12–15. között könyvünnep Kolozsváron

2016.04.13. | Kultúra

Könyvbarátok, figyelem! Május 12–15. között könyvünnep Kolozsváron

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 2016-os kiadásán is azért dolgozunk, hogy egymásra találjon szerző és olvasó, kiadó és könyvkedvelő, kulturális programkínálat és érdeklődő. A könyvünnep hatodik kiadása is minden magyar ember programja, a találkozás helye. Négy nap felüdülés, családi környezet sok könyvvel, élőzenével és meghitt hangulattal, mi ilyenre tervezzük a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet – fogalmazott Bodor László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke április 13-án, szerdán. A Szövetség Ügyvezető Elnöksége, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése május 12–15. között ismét a kolozsvári Fogoly utcába várja a könyvek szerelmeseit.

A könyvhét kiemelt célja az erdélyi magyar embereket arra figyelmeztetni, saját identitásuk alapjához, kultúrájukhoz való ragaszkodásuk elengedhetetlen, csakis addig lehet közösségről beszélni, ameddig az kitart az értékmegőrzés és –átörökítés mellett. „Újra és újra el kell mondanunk, fontos, hogy minél többet olvassunk anyanyelvünkön – a magyar könyv összeköt bennünket, magyarokat, akár azok a rendezvények, ahol magyar szó találkozik egymással, amelyeken a maga tisztaságában használhatjuk a magyar nyelvet” – nyomatékosított Bodor László, aki szerint nem engedhető meg, hogy ez az érték veszélybe kerüljön, a kulturális identitás biztonságáért pedig tenni kell nap mint nap.

„Az esemény központi évfordulója a Tamási Áron halálának 50 éves jubileuma, az ő közéleti szerepére, publicisztikájára fektetjük a hangsúlyt a tartandó konferencián, emlékezésen. A másik súlypont Szilágyi Domokos Öregek könyve köré szerveződik, amellyel kapcsolatban műfordításokkal, szakmai fordításokkal és a szerző halálának 40. évfordulójával is foglalkozunk. Maga a könyv is 40 éve született, most készült el a román fordítása. Mindezek mellett a Kolozsvár Társaság is – a hagyományhoz híven – átadja a díját, illetve az elmúlt év Kolozsvár témában megjelent könyveire is kitérünk” – vázolta H. Szabó Gyula, a Romániai Könyves Céh alelnöke.

További információkat, illetve a részletes programot hamarosan közlik a szervezők.