Korodi Attila: a zöld közbeszerzés hosszútávon kifizetődőbb és jobb befektetésnek minősül (AUDIÓ)

2016.03.22. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila: a zöld közbeszerzés hosszútávon kifizetődőbb és jobb befektetésnek minősül (AUDIÓ)

A képviselőház plénuma március 22-én, kedden tárgyalta a zöld közbeszerzési kerettörvény-tervezetét, amely lehetővé tenné a közintézmények részére azt, hogy zöld címkével ellátott szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket vásároljanak. A jogszabály-tervezet általános vitáján Korodi Attila parlamenti képviselő, a törvény kezdeményezője hangsúlyozta: Romániában szükség van egy ilyen jellegű szabályozásra, hiszen jelen pillanatban a közintézmények kis arányban vásárolnak környezettudatosan és a számvevőszék nem ismeri el ezen eljárásokat.

Hosszútávon kifizetődőbb és jobb befektetésnek minősül a zöld címkével ellátott termékek és szolgáltatások megvásárlása, hiszen a címke nélküliek élettartalma sokkal rövidebb, és legtöbb esetben nagyarányú energiafogyasztást, valamint működtetésük a termék élettartalma alatt többletkiadásokat eredményez” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője a törvényjavaslat általános vitáját követően.

A jogszabálytervezet pontosan leszögezi, hogy mit jelent a zöld közbeszerzés, hogyan kell eljárni, illetve a kormány hatáskörébe helyezi át annak a stratégiának a kidolgozását, amely előírna egy legkisebb arányt az önkormányzatok részére a zöld címkével ellátott termékek vásárlásának tekintetében. Továbbá a kormány feladatai közé sorolná a zöld szolgáltatások és termékek adattárának elkészítését is, amely a közbeszerzési online rendszerben lenne elérhető, ezáltal könnyítve az önkormányzatok választási lehetőségein.

A zöld közbeszerzésre vonatkozó kerettörvényt az elkövetkező időszakban végszavazásra írják majd ki a képviselőházban. A törvény kidolgozását Korodi Attila a környezetvédelmi tárca élén kezdte el, de mivel számos akadályba ütközött, törvényjavaslatként iktatta a parlamentben, amely számos volt környezetvédelmi miniszter támogatásának örvend. A jogszabályjavaslat továbbá számos közintézmény és hatóság javaslatát tartalmazza, a kezdeményezés főleg a bukaresti civil társadalom összefogásának eredményeként könyvelhető el.

 

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.