Korodi Attila: átláthatóságra és felelősségteljes döntésekre van szükség az erdészeti politikák terén

2016.03.21. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila: átláthatóságra és felelősségteljes döntésekre van szükség az erdészeti politikák terén

,,Átláthatóságra és felelősségteljes többségre van szükség a döntéshozásban, ahhoz, hogy Romániában az erdészeti politikák terén megtegyük a további szükséges lépéseket. Az elmúlt két évben egy jó irányba indult el ez a szakterület, viszont számos hiányossággal kell még szembenéznünk és azokat orvosolnunk: egyértelmű erdészeti eljárásokra van szükség, illetve ki kell küszöbölnünk az alkalmazási normákból a kiskapukat ” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a Parlament Alsóházának plénuma előtt hétfőn a környezetvédelmi minisztert hívták a törvényhozók meghallgatásra.

 „Az erdőradar egy hasznos ellenőrzőrendszer, azonban használata kevésbé áttekinthető.  A belső procedúráknak átláthatóaknak kell lenniük, amelyek nem csak a belső rendszert könnyítik, hanem arra bátorítják az állampolgárokat, hogy a törvénytelenségeket jelentsék a hatóságoknál. Elfogadhatatlan, hogy a belügyminisztérium nem rendelkezik egy követhető eljárási renddel, ezáltal vannak olyan nevetséges esetek, amikor az okoz gondot, ha a lakosság jelenti az esetleges törvénytelenségeket. Továbbá az új erdészeti kerettörvény új elveket vezet be a hosszútávú fenntarthatóság terén, azonban az elfogadott törvénynek a gyakorlatba ültéséhez szükséges normák továbbra is váratnak magukra, illetve a meg lévők kiskapukat hagynak maguk mögött. Tiszta és egyértelmű erdészeti eljárásokra van szükség, ki kell küszöbölni a kiskapukat az alkalmazási normákból, mert ezek jelentik az erdőgazdálkodás gazdaságosságának gerincét.” – hangzott el Korodi Attila képviselő beszédében Cristiana Pașca Palmer miniszter meghallgatásán.

 

 A székelyföldi szakpolitikus az erdészeti törvény kapcsán kifejtette, hogy a helyi gazdaság csak akkor fejlődhet, amennyiben az új törvény értelmében a megfogalmazandó normák megakadályozzák a nagy fafeldolgozó cégek monopóliumhelyzetét. A képviselő továbbá  hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés érdekében az erdő közjónak kell számítson függetlenül annak tulajdonosától, ezáltal kötelezően megkell téríteni a tulajdonosok jövedelem kiesését, amely természet- vagy erdővédelmi döntések következtében születnek. „A rönkexportra vonatkozó tiltásokat alkalmazni kell és valóban csak azok exportálhatnak, akik feldolgozással is foglalkoznak, így a többlet profitot a vállalkozásuk technológiai fejlesztésére tudják fordítani.” – fogalmazott a politikus beszédében.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.