Köszönőoklevelet kapott szerdán Cseke Attila a Vasile Păcurar Román Rákdiagnosztikai Társaságtól

2012.05.17. | Egészségügy , Nagyvárad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Köszönőoklevelet kapott szerdán Cseke Attila a Vasile Păcurar Román Rákdiagnosztikai Társaságtól

Az egyesület ezzel a gesztussal kívánta megköszönni mindazoknak a munkáját, akik együttműködtek azért, hogy a Nagyváradi Onkológiai Központ létrejöjjön, közöttük Cseke Attila és Dr. Ritli László volt miniszternek. Az okleveleket a kétévente megrendezett mellrák-diagnosztikai szakkonferencián adták át, Félixfürdőn.

Megköszönve az oklevelet, Cseke Attila megemlítette azt az országos befektetési programot, amelyet minisztersége idején bonyolított az Egészségügyi Minisztérium, kifejezetten az onkológiai osztályok korszerűsítésére 2010-11-ben.

„Mostmár elmesélhetem: 2010-ben sokan győzködtek, hogy menjünk el együtt a váradi onkológiára, és én minden kérést elutasítottam – emlékezett vissza Cseke Attila. – Első alkalommal magamban mentem, sajtó és más kíséret nélkül, mert tudni, látni akartam, milyen a helyzet. Ez után a megrázó látogatás után ültünk le mindannyian, és akkor született meg annak a Nagyváradi Onkológiai Központnak a terve, amely hamarosan elkészül. Lehetett volna bizonyára többet, jobban. De el kell ismernünk: az utóbbi évek igen sikeresek voltak Bihar megyében: elkezdtük a nagyváradi PET-CT-vizsgálatok finanszírozását, megkezdtük az Egészségügyi Minisztérium támogatásával az Onkológiai Központ építését, és megvásároltuk az ország legkorszerűbb mammográfját, amelyet viszont, sajnos, nem használnak ki eléggé, mert az Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott finanszírozással ez nem lehetséges. Úgy gondolom, szükséges, hogy a helyi önkormányzat is kivegye a részét, anyagilag is, egy mellrákszűrési programból. Ezáltal elérhetjük, hogy 10 év alatt a betegséghez köthető elhalálozások száma 35%-kal csökkenjen. Remélem, ezt megérti a Pénzügyminisztérium is: az egészségügybe való befektetés nem számolható pénzben” – zárta szavait Cseke Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.