Kovács Péter a 2. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencián: törekedjetek arra, hogy kisebbségpolitikai nézeteiteket ne a múlt téves beidegződései határozzák meg

2015.11.21. | Ifjúság

A régióban különösen kényesnek számító témákról, a romániai magyar kisebbség helyzetéről, és általában az őshonos nemzeti kisebbségek törekvéseiről beszélt Kovács Péter, a 2. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencia 8 országból érkezett résztvevőinek, szombaton, Kolozsváron. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Fidelitas közös rendezvényén az RMDSZ ügyvezető elnöke arra kérte hallgatóságát, a fiatal generációra jellemző nyitottsággal fogadják gondolatait, és azt tanácsolta nekik, ne engedjék, hogy a régi beidegződések, görcsök, történelmi sérelmek felülkerekedjenek, és meghatározzák a mostani generáció kisebbségpolitikáról alkotott nézeteit.

,,A romániai rendszerváltás előtt az országban homogén nemzetállam kialakítására törekedtek, a magyar közösség identitásában halálra volt ítélve, hiszen anyanyelvünket kizárólag családi környezetben használhattuk, kulturális és oktatási intézményeinket elsorvasztották vagy megszüntették. Szövetségünk alapítói ezzel szemben 1989-ben célul tűzték ki, hogy a jogérvényesítést csakis a párbeszéd, az euro-atlanti értékek és a demokratikus intézményi eszközök használatával vívják ki, mindezt azért, hogy minden magyar jobban éljen Romániában” – utalt a kezdetekre Kovács Péter, majd a 25 év kisebbségpolitikai történéseinek mérföldköveit áttekintve kijelentette, ez csak akkor mutatott eredményeket, amikor az RMDSZ tevékenységét a külföldi nyomásgyakorlás is kiegészítette. Szerinte jelenleg hiányzik ez a külföldi támogatás, és fennáll annak a veszélye is, hogy Romániában elvesznek a törvény által szavatolt kisebbségi jogokból.

,,Az elmúlt években éppen ezért aktív szerepet vállaltunk az Európai Néppárt, az Európai Parlament és az Európa Tanács különböző testületeiben, valamint az őshonos európai etnikai, nemzeti és nyelvi kisebbségeket tömörítő szervezetben, a FUEN-ben is. Együtt indítottuk útjára Minority Safe Pack polgári kezdeményezésünket is, amellyel az európai szintű kisebbségvédelmi jogalkotás megteremtése volt a célunk. Ez a kezdeményezés első körben nem volt sikeres, de nem adhatjuk fel, hiszen látjuk, munkánk eredményeként az Európai Néppárt aktuális politikai keretprogramjának mára már a kisebbségvédelem  is része.” – hangsúlyozta Kovács Péter.