Kovács Péter: a Bihar megyei magyarokat olyanok fogják képviselni Bukarestben, akik már bizonyítottak − Cseke Attila a szenátori, Szabó Ödön és Biró Rozália a képviselői jelöltlista vezetői

2016.09.14. | Parlamenti választások , Bihar

„A magyar közösség ügyei akkor kaphatnak hatékony figyelmet Bukarestben, ha szenátoraink és képviselőink ott vannak, ahol a döntések nagy része megszületik. Ha ők tolmácsolják elvárásainkat, beleszólnak a dolgok alakulásába, kiállnak és harcolnak igazunkért. Ezért a sikeres önkormányzati választások után, az erősödő helyi képviselet mellett erősebb parlamenti képviseletet kell biztosítanunk az erdélyi magyarságnak” – hangsúlyozta Kovács Péter ügyvezető elnök szerda délután Nagyváradon, ahol a megyei küldöttek tanácsa a parlamenti jelöltek sorrendjéről döntött. Ez alapján Cseke Attila a szenátori, míg Szabó Ödön és Biró Rozália a képviselői jelöltlista vezetői.

Az ügyvezető elnök meglátása, hogy Bukarestben csak az tud helytállni, aki versenyképes tudással és felkészültséggel rendelkezik, aki elképzeléseivel gazdagítani, befolyásolni és alakítani tudja az ottani munkát úgy, hogy az a magyar közösség javát szolgálja, mindezt pedig azért teszik, mert a magyar ügy őszinte elkötelezettjei. Szerinte a közösséget olyanok kell képviseljék a parlamentben, akik konkrét tervekkel és megvalósítható elképzelésekkel fel tudják vázolni, mit tudnak tenni saját eszközeikkel azért, hogy az ország biztosabb alapokon álljon.

„Bihar megyének ebből a szempontból szerencséje van, hiszen itt újabb mandátumra olyan tapasztalt személyek vállalkoznak, akik már eddig is bizonyítottak a parlamentben, olyan intézkedések bevezetését kezdeményezték és olyan tervezeteket dolgoztak ki, amelyek mind a magyar emberek mindennapjait könnyítették meg. Munkájukat ismerjük, ők ezt szeretnék folytatni” – fogalmazott, majd hozzátette: ezekben a hetekben nevesítik jelöltjeiket a parlamenti választásokra, s bár a teljes lista még nem végleges, már most tudni lehet, hogy a 2015-ös áprilisi Kongresszuson meghirdettek és a magyar választók elvárásainak megfelelően az RMDSZ parlamenti képviselete jelentősen megújul. „Ez a megújulás Bihar megyében sajátos módon, nem a jelöltállítás során, hanem a megyei szervezet életében következett be, amikor nemrég Cseke Attilát elnöknek megválasztották. Köszönet Kiss Sándor munkájáért, fontos kiemelni, hogy ő tudatosan teret engedett az utána jövő nemzedéknek, azért hogy ezt a váltást ne sínyledje meg a Bihar megyei szervezet ” – értékelt.

A Magyar Polgári Párttal történt megegyezés kapcsán – Hargita megyében Biró Zsolt, Kovászna megyében pedig Kulcsár Terza József szerepel bejutó helyeken az RMDSZ listáján, emellett több megyében is MPP-s politikusok indulnak a szervezet listáin − úgy véli, ez a 2014 óta tartó szövetségességi viszony szorosabbra fűzésének eredménye, amelynek célja, hogy minél nagyobb szavazóbázist tudjanak mozgósítani.

Mint ismeretes, az RMDSZ három hete kezdte meg jelöltállítási időszakát. A parlamenti választáson megméretkező jelöltek listája hamarosan véglegessé válik, majd ezt követi az induláshoz szükséges 200 ezer támogatói aláírás összegyűjtése.