Kovács Péter: a háromszéki himnuszéneklés ügyében hozott döntés felháborító (AUDIÓ)

2014.12.11. | Nyelvi jogok , Diszkrimináció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter: a háromszéki himnuszéneklés ügyében hozott döntés felháborító (AUDIÓ)

Megdöbbentő és felháborító – így jellemezte ma délelőtti nyilatkozatában Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a háromszéki prefektus azon döntését, miszerint ötezer lejes büntetést rótt ki a magyar himnusz egy rendezvényen való elénekléséért.

,,Precedens nélküli esettel állunk szemben. Az RMDSZ 2002-ben a nemzeti szimbólumok szabad használatára vonatkozó kormányhatározat elfogadásáért dolgozott, a határozat elfogadása óta pedig nem volt a mostani esethez hasonló visszaélés” – fogalmazott a főtitkár, majd hozzátette, a háromszéki prefektusok hagyományosan túllihegik a nemzetféltést, és nem értik meg, hogy amikor a Szövetség kisebbségi jogokról beszél, akkor ezzel nem vesz el semmit a román többségtől.

 

,,A háromszéki prefektusok – és sajnos még oly sokan mások – nem értik meg, mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és meg is akarjuk élni magyarságunkat, de nem múzeumi tárgyként vagy egy tájházba belépve, hanem a mindennapjainkban. Nem fogadják el, hogy mi a magyar nemzet tagjai vagyunk, nem pedig magyarul beszélő románok, ez óriási különbség”– hangsúlyozta Kovács Péter, akinek megítélése szerint egy olyan prefektus, aki ezt nem érti meg, nincs, mit keressen Székelyföldön.

 

A főtitkár kijelentette, az RMDSZ ebben az esetben is kiáll a magyar ügyért, és minden eszközt ki fog használni annak érdekében, hogy az ilyen visszaéléseket lefékezze.

 

,,Sajnos, 25 év demokrácia után is azt látjuk, még mindig visszafordíthatóak a pozitív folyamatok, és ezért újra csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy ott kell lennünk az önkormányzatokban, a parlamentben, minden olyan fórumon, ahol a magyarság sorsáról is döntenek”– mutatott rá Kovács Péter.

 

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.