Kovács Péter: a közösségépítő munka akkor lesz sikeres, ha ebben a keresztény ifjúsági szervezetek is partnerei az RMDSZ-nek

2015.07.31. | Ifjúság

„Egyénenként arra bátorítalak titeket, hogy szóljatok bele a közélet küzdőterén a titeket érintő ügyekbe, keresztény ifjúsági közösségként pedig legyetek stratégia partnerünk a magyar közösség fiatal tagjainak megszólításában, bevonzásában, egyszóval: a közösségépítésben, hiszen együtt hatékonyabbak lehetünk ezen a téren” – buzdította a fiatalokat Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Gyimesközéplokon zajló KÖZ-ÉP-PONT – Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó záróünnepségén, pénteken, 2015. július 31-én.

Kovács Péter felszólalásában kifejtette, a közéletben számtalan módon részt lehet venni, és ennek csupán egyik formája a napi politikába való beleszólás, az érdekképviseleti tevékenykedés, véleménye szerint ennél sokkal hálásabb feladat, és hosszú távon stabilabb eredményekkel jutalmaz a közösségépítő munka. Ez mostanra az RMDSZ legfontosabb célkitűzésévé vált, amelyhez folyamatosan partnereket, együttműködési lehetőségeket keresnek.

Az ügyvezető elnök az együttműködés egyik sikeres példájaként az RMDSZ beiskolázási kampányát említette, amely jó alkalom arra, hogy a diákok olyan hiteles üzenetet tudjanak közvetíteni a velük egykorúaknak, amelyből megértik, miért kell magyar középiskolát választani és később egyetemen is magyarul tanulni. „Ha közösen, partnerségben, találunk olyan találkozási lehetőségeket, amely a szórvány magyar fiataljait összetartják, akkor már jelentőset léptünk az asszimiláció megfékezése érdekében” – hangsúlyozta.

„Az ifjúsági ügyeket eddig is fontosnak tekintettük, az idők folyamán szoros kapcsolatot építettünk ki és ápoltunk a Magyar Ifjúsági Értekezlettel és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével, országos és helyi együttműködésünk van több ifjúsági szervezettel. De van még hely a partnerségeink bővítésére, és úgy gondoljuk, hogy ha az erdélyi lutheránus ifjúságnak vannak olyan kezdeményezései, amelyeket regionális vagy országos jelentőségűvé szeretne emelni, akkor mi azt fel tudjuk karolni, szívesen részt veszünk partnerként bármilyen közösségépítő akcióban” – hangzott el a Szövetség ügyvezető elnökének beszédében.

A záró istentiszteletet követően Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is beszédet mondott.