Kovács Péter: A magyar közösség megőrizte a brüsszeli képviseletét, az RMDSZ biztonságosan átlépte a 6 százalékot

2014.06.21. | SZKT , európai parlamenti választások

Fotó: Banga Előd-Ernő

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, az európai parlamenti választások kampányfőnöke a választási kampányt sikeresnek ítélte. „A célt, amelyet kitűztünk, elértük, a munkát, amelyet terveztünk, elvégeztük. A magyar közösség megőrizte a brüsszeli képviseletét, az RMDSZ biztonságosan átlépte a 6 százalékot” – összegezte a Szövetség főtitkára, aki azt is hozzátette: nem elsősorban európai és belpolitikai, hanem az RMDSZ brand-et erősítő kampányt tekintettek szükségnek,  a stratégia pedig három erős pólus köré épült: a „25 éve együtt” gondolatára, a többségi politizálás fenyegető voltára, valamint Erdély és a romániai magyarság brüsszeli jelenlétének és képviseletének hasznára, fontosságára.

„A kampány középpontjában az RMDSZ és a legnépszerűbb romániai magyar politikus, a Szövetség elnöke állt, az EP-képviselőjelöltjei közül a régiek a tapasztalatot – ezen belül a gazdasági és a kisebbségvédelmi területek ismeretét –, az újak pedig a dinamizmust és egyes rétegek, például a nők és a fiatalok megszólítását vállalták fel” – részletezte az EP-választások kampányfőnöke, aki úgy vélte: a választások politikai szélcsendben zajlottak, hiszen 2011-től, az Új Fejezet meghirdetése óta az RMDSZ rendezte viszonyát a magyarországi kormánypártokkal, stratégia megállapodás született az MPP-vel, nem volt magyar ellenjelölt a választásokon. Az RMDSZ ugyanakkor kormányzati szerepet is vállalt, ami az egyik legmegfelelőbb eszköze a közösségi érdekérvényesítésnek. „A következő időszak kihívása az kell legyen, hogy megyei és helyi szinten megvizsgáljuk az eredményeinket, a mögöttük lévő munkát, és változtatnunk kell ott, ahol szükséges” – tette hozzá Kovács Péter, aki szerint a 2007 óta megszervezett nyolc választás tapasztalatai azt mutatják, hogy az RMDSZ-nek sikerült stabilizálnia szavazóbázisát, ami mindenképpen pozitívum, de a választási eredmények túlságosan függnek a többség részvételi arányától.