Kovács Péter: az államnak újra kell gondolnia a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek finanszírozását (AUDIÓ)

2016.01.21. | Szociális

,,Felháborító és megengedhetetlen, hogy a román állam teljességgel ellehetetlenítse a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil és egyházi háttérrel működő szervezetek munkáját azáltal, hogy drasztikusan csökkenti évről évre a központi költségvetési keretösszeget” – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke január 21-én.

Az ügyvezető elnök elmondta, Románia a szociális szolgáltatásokra fordított költségvetési keretével jócskán elmarad az európai uniós átlagtól, emellett képtelen megszervezni a szociális ellátási hálózatát, ezt felismerve pedig eredményesebb lenne, ha hozzáértő szervezeteket bízna meg a feladattal és ehhez megfelelő támogatást is biztosítana.

Kovács Péter szerint a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil és egyházi háttérrel működő szervezetek megalakulásuk óta felbecsülhetetlenül fontos munkát végeznek, az állam pedig most ezeket a jól működő rendszereket borítaná fel intézkedéseivel. A központi megszorítás miatt például a Gyulafehérvári Caritas csaknem 2 millió lej forráskieséssel kell számoljon erre az évre, ez közel 3000 gondozott ellátását teszi bizonytalanná.

,,A megszorítások következményeire kötelesek vagyunk felhívni az állam figyelmét, emellett meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet úgy alakítani a törvénykezést, hogy a kormány ne tudjon visszaélni a hatalmával. A most kezdődő parlamenti ülésszakban az érintett szervezetekkel konzultációt kezdeményezünk a témában, illetve összesítjük az európai uniós pozitív példákat és mindezek mintájára egy Romániában is jól működő rendszerre dolgozunk ki javaslat-csomagot” – hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata