Kovács Péter: közös célunk, hogy minden magyar gyermek anyanyelvén tanulhasson (AUDIÓ)

2015.07.06. | Szilágy , Oktatásügyek

,,Akkor tudunk megmaradni és fejlődni, ha eredményesen és hatékonyan működtetjük oktatási rendszerünket, ennek pedig egyik legfontosabb lépése, ha minden egyes magyar gyermek számára megadjuk a lehetőséget arra, hogy magyarul tanuljon. Ezt szem előtt tartva, az RMDSZ 25 éves munkája során mindig első számú prioritásaként kezelte a tanügyi kérdések megoldását” ― hangsúlyozta Kovács Péter ügyvezető elnök hétfőn, július 6-án a Kárpát-medencei Református Középiskolák 20. Találkozójának ünnepi megnyitóján Zilahon, ahol 40 tanintézmény vezetője, lelkipásztorok, tanárok és diákok voltak jelen.

Kovács Péter beszédében a Szövetség 25 éves, oktatásügyekben kifejtett tevékenységét ismertette, amely munka, elmondása szerint, három részre osztható: ,,az első évtizedben intézményeket hoztunk létre, 1989 decemberében egyetlen önálló oktatási intézmény sem létezett, jelenleg 74 működik Erdély 16 megyéjében.” A következő évtized a kisebbségi anyanyelvi oktatás kérdésének megoldásáról szólt, ennek érdekében megszületett a törvény, amelynek alkalmazása gyakran akadályokba ütközik. ,,Jelenlegi munkánk pedig arról szól, hogy közösen a pedagógusokkal és egyházakkal olyan kisrégiós stratégiákat dolgozunk ki, amelyek a helyi igényekre adnak választ. Célunk, hogy a minisztériumtól és tanfelügyelőségektől a lehető legtöbb hatáskör és forrás átkerüljön településeink iskoláihoz, mert azt tapasztaljuk, nem minden esetben jó, ha Bukarestből mondják meg, mi működik jól helyi szinten” ― hangsúlyozta a Szövetség ügyvezető elnöke.

Kovács Péter felszólalásában elhangzott, az RMDSZ egyenértékűnek tekinti a történelmi egyházak által fenntartott és működtetett oktatási intézményeket és az állami tanügyi intézményeket, ezt pedig Bukarestnek is el kell ismernie; ugyanakkor kiemelte és köszönetet mondott a történelmi egyházaknak azért, hogy a romániai magyar oktatás fejlődésében elengedhetetlen szerepet játszanak, ha csak a kollégiumok fenntartását és a szakoktatás újra felkarolását említjük.

,,Nem hátrálhatunk meg, amikor közös célunkért, gyermekeink biztosabb jövőjéért dolgozunk, meggyőződésem, hogy ez a néhány napos tanácskozás a közös munkát segítve eredményes lesz”― zárta beszédét az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A zilahi eseményen jelen volt Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő, Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök, Király András oktatásügyi államtitkár, valamint Végh Sándor Szilágy megyei szenátor.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata