Kovács Péter: közösségünk közös jövőjének megalapozása érdekében a külföldre szakadt magyar emberek szavazataira is számítunk a parlamenti választásokon (AUDIÓ)

2016.06.22. | Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter: közösségünk közös jövőjének megalapozása érdekében a külföldre szakadt magyar emberek szavazataira is számítunk a parlamenti választásokon (AUDIÓ)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyon fontosnak tartja, hogy az őszi parlamenti választások alkalmával is a lehető legtöbben éljünk szavazati jogukkal – gondolunk itt azokra is, akik kényszerűségből, bár időszakosan, de külföldön élnek. Számunkra teljesen egyértelmű, hogy azok, akiknek el kellett hagyniuk az országot, nem jókedvükből tették, hanem a munkahelyek hiánya, vagy az alulfizetettség okán. Ahhoz, hogy élhető jövőt, biztos perspektívát biztosíthassunk, elengedhetetlen, hogy részt vegyünk a döntéshozásban, hogy jövőnket magunk alakíthassuk Erdélyben, Romániában” – hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke június 22-én, szerdán annak kapcsán, hogy a külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a külföldön élők közül ez idáig alig ezren jelezték, hogy levélben kívánnak voksolni.

Az ügyvezető elnök kiemelte: az RMDSZ a kényszerűségből külföldre szakadt magyar embereket továbbra is a közösség részének tekinti, számít rájuk a közös jövő megalapozásában. „A Szövetség az elkövetkező időszakban mindent megtesz annak érdekében, hogy az erdélyi magyar emberek visszatérjenek szülőföldjükre. Éppen ezért első lépésként tájékoztató kampányt indít a médiában, de a közösségi hálón keresztül is, ugyanakkor számít a magyarországi, de az európai partnerszervezeteinek támogatására is ebben a folyamatban” – tette hozzá Kovács Péter.

Fontos tudni, hogy a külföldön élők csakis akkor voksolhatnak az előreláthatóan november végén, december elején sorra kerülő választáson, ha betöltötték a 18. életévüket, illetve hivatalosan tartózkodnak külföldön, azaz érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. „Háromféleképpen voksolhatunk: előzetes regisztráció nélkül a nagykövetségeken, a főkonzulátuson, a konzulátuson; a levélben történő szavazás útján; de amennyiben egy településen száz polgár igényli egy szavazókörzet létrehozását, lehetőség adódik helyben is voksolni” – sorolta az ügyvezető elnök, rámutatva: minden fontos további információ megtalálható az Állandó Választási Hatóság és a külügyminisztérium honlapján.

Bár egészen pontosan még nem tudni, hogy mikor tartják a választásokat, az már bizonyos, hogy azt megelőzően kilencven nappal, várhatóan augusztus végén, szeptember elején lezárul a regisztrációs időszak a külföldön tartózkodók számára”– emelte ki Kovács Péter. A lépések, amelyek elengedhetetlenek a voksoláshoz: az Állandó Választási Hatóság honlapján elérhető az a kérvény, amelyet ki kell tölteni bejelölve azt, hogy levélben kívánunk-e voksolni, avagy igényeljük egy szavazókörzet létrehozását helyben. A regisztrációhoz ugyanakkor mellékelni kell az érvényes személyazonossági igazolvány, illetve a tartózkodási engedély másolatát. „Ezt követően, a választásokat megelőzően legkésőbb harminc nappal kézhez kapjuk a szavazólapot a tájékoztató leírással, illetve azzal a válaszborítékkal együtt, amelyet majd vissza kell juttatni az illetések hatósághoz” – egészítette ki.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.