Kovács Péter: mindent az európai parlamenti választásoknak kell alárendelni

2014.03.01. | Aktuálpolitika , európai parlamenti választások

Kovács Péter: mindent az európai parlamenti választásoknak kell alárendelni

Fotó: Banga Előd - Ernő

A Szövetségi Képviselők Tanácsán Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az európai parlamenti választásokra reflektált, valamint összegezte egy lehetséges kormányalakítás pozitív hozadékait.

A főtitkár beszédében rámutatott arra, hogy a Szövetség 25 éve, a diktatúra bukása óta a romániai magyarok képviseletét látja el: „azért nem lettünk párt, hanem erős szövetség, mert tudtuk, minden magyarra vigyázni kell. Mindegy Erdély mely részén él, melyik egyház tanait követi vagy éppenséggel milyen politikai nézeteket vall képviseljük őt.”

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy a Szövetség 25 éve a közösség támogatásával szolgálta a magyarság ügyeit: „a magyar emberek most is azt várják az RMDSZ-től, hogy védje meg a jogainkat és tartsa egybe közösségünket. Nekünk mindig ez a legfőbb feladatunk.” Az újonnan kialakult politikai helyzet kapcsán a főtitkár felhívta a figyelmet a május 25. választások napjára: „Mindent a május 25-i európai parlamenti választásoknak kell alárendelni, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, de nem kell mindenkinek kormányoznia, hiszen május 25-én az európai képviseletünkről döntünk, érdekeinkért csak a magyar képviselők küzdenek, értékeinket csak ők viszik el Európába.”

Beszédében kitért a romániai belpolitikában zajló történésekre is, úgy véli nincs magyarbarát párt, csak a többség kialakításához kell az RMDSZ parlamenti képviseletének súlya. „A kormányzás egyenlő a gazdasági fejlődéssel, stabilitást vihetünk a jelenlegi bizonytalan belpolitikába, hiszen a Szövetség jelenléte a Kormányban bizalmat és biztonságot nyújt a magyar közösségnek. Úgy gondolom, egy lehetséges kormányalakítás esetén az RMDSZ-nek nagy szerepe lenne a magyar és román közösségek, valamint Magyarország és Románia között kialakult problémás helyzetek orvoslásában” – fogalmazott az RMDSZ főtitkára.