Kovács Péter: Tőkés László Brüsszelben “elfelejti” képviselni a közössége érdekeit

2012.02.01. | Európai Parlament , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter: Tőkés László Brüsszelben “elfelejti” képviselni a közössége érdekeit

Erdélyben a legnagyobb autonómia- és kisebbségvédelmi harcos szerepében tetszelgő Tőkés László az Európai Parlamentben tett felsőoktatással kapcsolatos jelentéséből “kifelejtette” a kisebbségi jogokat - nyilatkozta Kolozsváron Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A legkönnyebb minden nap kiadni egy RMDSZ ellenes nyilatkozatot, kényelmes dolog minden nap nyilvánosságra hozni egy dörgedelmes közleményt, de mikor jutunk el oda, hogy Tőkés László nemcsak teszi magát, hogy dolgozik, hanem konkrét, kézzelfogható eredményeiről számol be? - tette fel a kérdést a főtitkár.

Az Európai Parlamentnek a felsőoktatás modernizációjáról szóló jelentésének tartalmaznia kell az európai nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó előírásokat. A jelentésnek az EP kulturális bizottságában elfogadott változata azonban semmilyen utalást nem tartalmaz az anyanyelvű felsőoktatásra vonatkozóan - erre a következtetésre jutott az RMDSZ Főtitkársága által készített elemzés.

Meglepődéssel szereztünk tudomást arról, hogy Tőkés László EP-képviselő jelentéstevői minőségében egyáltalán nem vitt a dokumentum szövegébe az anyanyelvű felsőoktatással kapcsolatos előírásokat. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a szöveg nemhogy minimális kisebbségvédelmi előírásokat nem tartalmaz, de egyáltalán nem szerepel benne az őshonos vagy etnikai kisebbségek kifejezés - állapította meg Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Tőkés László EP-képviselő január 25-én tájékoztatta a sajtót a jelentéssel kapcsolatos munkájáról, ennek nyomán az RMDSZ Főtitkársága elemezte a dokumentumot. A Főtitkárság szakpolitikusai az Európai Unióról szóló szerződés második és harmadik cikkelyére támaszkodva a súlyos mulasztást pótolva egy módosító javaslat-csomagot állítottak össze, amelynek benyújtásával és fenntartásával Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselőket bízták meg.

Az RMDSZ Főtitkársága által megfogalmazott módosító javaslatok kérik, hogy az európai felsőoktatás modernizációjáról szóló jelentés utaljon a tagállamokban élő őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségek anyanyelvű oktatására, biztosítsa a tagállamokban élő őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségekhez tartozó személyek hozzáférését az anyanyelvű oktatáshoz, tartalmazza a helyi és regionális nyelvek oktatását és fejlesztését. Ugyanakkor a romániai magyar oktatás sajátosságait is tekintetbe véve a felsőoktatási intézményeknek a régiókban játszott szerepének erősítésére az RMDSZ javasolja, hogy azokban a régiókban, ahol számottevő őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségek vannak a felsőoktatási intézmények, azok reprezentatív szervezeteivel is alakítson ki kapcsolatot, ugyanakkor pedig bátorítsa és támogassa a felsőoktatási intézmények határokon átívelő együttműködését.

A módosítások benyújtásának határideje holnap (2012. február 2-án) jár le, ezért az RMDSZ EP-képviselői ma benyújtották ezeket a módosításokat az EP kulturális bizottságához.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.