Kovács Péter: újabb képtelen fejezettel bővült az EMNP összeesküvés-elmélet sorozata

2014.05.30. | európai parlamenti választások

"A matematika egy nehéz tudomány, bár a mandátum elosztás azért annyira nem nagy ördöngösség, hogy Toró T. Tibor fizikus ne tudná kiszámolni. Ehelyett értelmetlen butaságokat beszél. Az állítás megalapozottságát és komolyságát mutatja az is, hogy a szokásos hétfői RMDSZ-ellenes nyilatkozatok menetrendéjhez képest, a Néppárt most csütörtökig várt, hogy ezt a balgaságot kitalálja” – reagált Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az EMNP csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra, miszerint, pusztán a magyar koalíciós megállapodás hiányával okolható, hogy a Szövetség nem szerzett egy harmadik mandátumot az európai parlamenti választásokon.

A főtitkár szerint a magyarok az előző két európai parlamenti választáshoz képest kevésbé bíznak az Európai Unióban, egyfajta euroszkepticizmus van kialakulóban, elsősorban ezzel magyarázható, hogy kisebb arányban járultak vasárnap az urnákhoz. Emellett csökkent a romániai EP-képviselők száma is.

Kovács Péter nevetségesnek és a Néppárt összeesküvés-elmélet sorozatának újabb képtelen fejezetének nevezte Toró T. Tibor nyilatkozatát, amely szerint az RMDSZ beáldozta a harmadik mandátumát és átjátszotta azt koalíciós partnerének, a Szociáldemokrata Pártnak.

"Inkább arra kellene magyarázatot adnia az elnök úrnak, a Néppárt székelyföldi vezetői miért buzdították szimpatizánsaikat arra, hogy román jelöltekre adják le voksaikat a vasárnapi szavazáson, ezáltal is gyengítve a magyar képviseletet” – hangsúlyozta Kovács Péter, majd hozzátette:  az Erdélyi Magyar Néppárt a szavazatok 0,64 százalékát gyűjtötte össze a 2012-es parlamenti választásokon, amely gyakorlatilag alig jelent többet, mint a családtagok és a demokrácia központok alkalmazottjainak voksa, és ilyen körülmények között 2014-ben arra sem volt bátorságuk, hogy az aláírásgyűjtésnek nekifussanak, arról nem is beszélve, hogy teljes listát indítsanak az EP-választásokon.

"Május 25-én egyértelműen megmutatkozott: az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz az Európai Parlamentben az elkövetkező öt évben. A számok tükrében elmondhatjuk, hogy az erdélyi magyarság jelentős része fontosnak tartotta részvételét a választáson, és bizalmat szavazott a Szövetségnek, így két képviselőt küldhetünk Brüsszelbe: Winkler Gyulát és Sógor Csabát, két olyan tapasztalt politikust, akik eddig is, és továbbra is azért fognak dolgozni, hogy az erdélyi magyar érdeket európai fórumokon is képviseljék” – értékelte a vasárnapi választások eredményeit a főtitkár.