Közel 30 ezer szülőt szólított meg a Minden magyar gyermek számít beiskolázási kampány (AUDIÓ)

2014.04.07. | RMDSZ , Oktatásügyek

Az RMDSZ ,,Minden magyar gyermek számít” országos beiskolázási kampányának fő szakasza lezárult, de a következő hetekben is napirenden marad a kezdeményezés alapelve, amely arra ösztönzi a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba, iskolába gyermekeiket – tájékoztatott ma délben Magyari Tivadar, oktatásért felelős főtitkárhelyettes.

,,Mivel ez már a harmadik „Minden magyar gyermek számít” kampány, megszokottá, természetessé vált, így a gondolatok, felhívások gyorsan, sok csatornán terjednek. Ma már messze túlnő a kezdeményező RMDSZ Főtitkárság keretein, csatlakoztak hozzá a történelmi egyházak, a sajtó, civil szervezetek, illetve a szórványkollégiumok. Az egyik leghangsúlyosabb partnerünk a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége volt”– hangsúlyozta Magyari, majd hozzátette: ,,mindenkinek köszönjük, hogy hiteles megszólalóként az üzeneteket elviszi Erdély minden sarkába, és a helyi közösség gondolkodásmódjának ismeretében a mi üzenetünk mellé teszi a maga meggyőző mondanivalóját.”

A főtitkárhelyettes szerint több mint 1000 szülői értekezlet témája volt a magyar iskolák kiválasztása: voltak olyan iskolák és óvodák, ahol a párhuzamos román osztályba, csoportba járó gyermekek szüleit is meghívták, hogy megismerjék az anyanyelvű tanulás lehetőségeit és előnyeit.

,,Az RMDSZ Főtitkársága 3000 plakátot és 40000 szórólapot nyomtatott, és a területi szervezetek segítségével mindenhova eljutották ezeket. A szórólapok a magyar tannyelv mellett szóló érveket tartalmazzák, de elmagyarázzák azt is, hogy az anyanyelvi oktatás sem az érvényesülést, sem a román nyelv elsajátítását nem zárja ki. Köszönet a területi szervezeteknek, amiért gyors és jó terjesztő munkát végeztek” – összegzett Magyari.

A sajtó kiemelt helyen foglalkozott a kezdeményezéssel, majdnem valamennyi magyar rádió és tévé társadalmi célú hirdetésként bejátszotta a Főtitkárság felhívásait, a nyomtatott sajtó is foglalkozott a témával.

,,A kampány tulajdonképpen a magyar lakosság egy kisebb részét célozza meg, körülbelül 15 százalékát, mert a magyarság többségének szokása az, hogy magyar iskolát választ” – fejtette ki a főtitkárhelyettes.

Hanganyag:
Magyari Tivadar nyilatkozata a beiskolázási kampánnyal kapcsolatban