Közel másfél millió euró a megyei kórház felújítására

2012.03.20. | Hargita , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közel másfél millió euró a megyei kórház felújítására

Hargita Megye Tanácsának kezdeményezését támogatja az RMDSZ-es vezetésű Egészségügyi Minisztérium

Közel másfél millió euróval támogatja Hargita Megye Tanácsának kérésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújítási munkálatait az Egészségügyi Minisztérium. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki az RMDSZ kormányzati tisztviselőinek és külön Ritli László RMDSZ-es egészségügyi miniszternek.

A jó hírt sajtótájékoztatón ismertette az megyei kórház központi épületének előterében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 20-án. A tervek szerint a hatmillió lejes támogatásból Hargita Megye Tanácsa elkezdi a megyei kórház C épületszárnyának a megerősítését, valamint egy emelettel való bővítését. A megyei tanács által három millió euró értékben tervezett felújítás során a megyei kórház épületében létrehoznak egy új műtőközpontot, átalakítják az intenzív részleget és odaköltöztetik a szemészeti osztályt. A megyei önkormányzat így szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a tüdő és fertőző osztály beköltözzön a megyei kórház csíksomlyói épületéből a Mikó-vár, illetve a polgármesteri hivatal szomszédságában található kórházépületekbe.

Borboly Csaba tanácselnök szerint sok éve próbálkoznak és keresik a megoldást arra, hogy a Hargita megyei lakosságnak a modern követelményeknek megfelelő egészségügyi ellátást biztosíthassanak, az ehhez szükséges felújításokat elvégezhessék, de a pénzhiány miatt többször is elakadtak. Mint elmondta, fontosnak tartják azt, hogy a sürgősségi megyei kórház megtarthassa besorolását és megszerezzék az ehhez szükséges akkreditációt.

– A tervek szerint legkevesebb három millió euró értékű beruházásra lenne szükség a kórház megfelelő felújítására. Ennek felét kaptuk meg most a Ritli László RMDSZ-es miniszter által vezetett minisztériumtól. Ez az összegű támogatás egyedülálló a kórház történetében, és csak egy erős csapatmunka révén, az RMDSZ országos vezetőségének segítségével valósulhatott meg. Ezúton is köszönöm a miniszter úr segítségét. Az összeg fennmaradó részét megpróbáljuk biztosítani a megyei tanács saját költségvetéséből – nyilatkozta a megyei tanács elnöke a sajtótájékoztatón. Borboly hozzátette: – hat hónap alatt kell elkészülnie a felújítási munkálatoknak, ami megerőltető időszak lesz a munkaközösség számára, kérem ezért mind a munkaközösség, mind a lakosság, a páciensek megértését.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.