Közéleti fórumon vett részt Korodi Attila Csíkcsomortánban - Évtizedekkel maradhat le a magyarság erős képviselet nélkül

2012.11.20. | Hargita , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közéleti fórumon vett részt Korodi Attila Csíkcsomortánban - Évtizedekkel maradhat le a magyarság erős képviselet nélkül

Több évtizedes lemaradása is származhat az erdélyi magyarságnak abból, ha az új alkotmány kidolgozásánál, illetve a régiók átszervezésénél nincs, aki képviselje az érdekeit – hívta fel a figyelmet Korodi Attila hétfőn, egy Csíkcsomortánban tartott fórumon.

„Ha magyar szavazat nélkül döntenek az új megyék, fejlesztési régiók megrajzolásáról, az alkotmány szövegezéséről, akkor nekünk nagyon siralmas idők következnek az elkövetkező időszakban” – mondta a csíki képviselőjelölt, aki szerint azonban ha erős képviselet dolgozik Bukarestben, az elkövetkező négy év közéletének legjelentősebb változtatásai kirugaszkodási pontot fognak jelenteni a magyarok számára.

Korodi Attila kollégájával, Tánczos Barna szenátorjelölttel, valamint Haschi Andrással, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatójával közösen ismertették a csomortáni gazdákkal a következő választási ciklus főbb elképzeléseit, illetve a 2014–2020 közötti uniós támogatási politikát. A gazdaságélénkítő és vállalkozásbarát megoldások között Korodi kiemelte a személyi jövedelemadó, a profitadó, valamint az áfa csökkentésének jelentőségét. Meglátása szerint a mezőgazdasági termények utáni forgalmi adót le kell csökkenteni 9%-ra, így ki lehet védeni az áfacsalást azok részéről, akik külföldről importálnak mezőgazdasági terményt, mivel ugyanolyan versenyben lesznek az itteniekkel.

Gazdahallgatósága előtt Tánczos Barna arra tért ki, hogyan néz ki Székelyföld jövője mezőgazdasági és vidékfejlesztési szempontból. Mint mondta, 2014 után is jelentős támogatást fognak élvezni a hátrányos helyzetű övezetekben, hegyvidéken gazdálkodók, a fiatal gazdák, megmarad az állattámogatás, illetve az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás. A Székelyföldre jellemző, hegyi kaszálókon, legelőkön folytatott gazdálkodást is támogatják, és nem szűnnek meg a vidékfejlesztési pályázatok sem. „Viszont hogy ezeket a pénzeket hogyan tudjuk lehívni, milyen feltételek mellett kaphatjuk meg, az még eldöntésre vár. Ezért kell, hogy valaki képviselje a hegyvidéki mezőgazdaság érdekeit” – összegzett Tánczos Barna.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.