Középiskolás diákok a közösségi munkában – MAKOSZ kongresszus Déván

2014.12.14. | Ifjúság , Hunyad

Középiskolás diákok a közösségi munkában – MAKOSZ kongresszus Déván

Gratulált Winkler Gyula azoknak a középiskolásoknak, akik hétvégén részt vettek a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) dévai kongresszusán, kiemelve, hogy minden bizonnyal az őket delegáló szervezetek legaktívabb diákjai.

,,Amikor elkezdtétek a közösségi munkát, bizonyára egy barátotok, ismerősötök megkeresésére válaszoltatok. A meghívás nyomán bekapcsolódtatok ebbe a munkába, viszont a diákélet gyorsan véget ér, éppen ezért arra kérlek benneteket, hogy nézzetek körül és ti is hívjatok meg nálatok fiatalabbakat a szervezeti életbe, mielőtt kilépnétek iskolátokból. A középiskolás szervezetekben a leggyorsabb tempójú a generációváltás, ezért fontos nektek is gondoskodni arról, hogy legyen utánpótlás, legyen, aki továbbviszi a közösségi munkát iskolátokban" – fogalmazott Winkler Gyula.

Winkler Gyula EP-képviselő és Széll Lőrinc, a Hunyad Megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetője Kádár Petra MAKOSZ-elnök meghívására vett részt szombat este a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének 21. kongresszusán, amelyet a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban tartottak december 12-e és 14-e között.

Winkler Gyula a pályaválasztásról és az európai ifjúsági prioritásokról beszélt a diákoknak, megemlítve a májusi strasbourgi európai ifjúsági rendezvényt, az EYE 2014-et, amelyen MAKOSZ-ban tevékenykedő diákok is részt vettek. Az EP-képviselő előadásában kiemelte, érdemes a diákoknak a pályaválasztáskor figyelembe venniük a munkaerő-piac mozgásait, hiszen nehéz az elhelyezkedés akkor is, ha kevés az adott területen az igény, de akkor is, ha telített a piac. A többnyelvűség fontosságát hangsúlyozva, elmondta, ma már Európában a három nyelv minél magasabb fokú ismerete standard elvárásnak számít. Széll Lőrinc bemutatta az Erasmus + programot és ennek európai lehetőségeit. Az előadásokat beszélgetés követte.