Közös nyilatkozat aláírásával erősítette meg együttműködését a MIÉRT és az IKSZ

2015.12.05. | Ifjúság , MIÉRT

Közös nyilatkozat aláírásával erősítette meg együttműködését a MIÉRT és az IKSZ

Közös nyilatkozatban rögzítette az együttműködés irányvonalait a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), amely szerint a fiatal vállalkozók közötti kereskedelmi és szakmai kapcsolatok fellendítése, a kutatás-fejlesztés és IT szektoron belül történő tapasztalatcserék támogatása, az Erdélyben tanuló anyaországi és a Budapesten tanuló erdélyi hallgatók érdekképviseletének az erősítése és egy kolozsvári ifjúsági központ létrehozása is prioritás. A december 4-i, elnökségi ülést Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyitotta meg.

„Helyreállt a nemzetünk ügye, hiszen itt a Magyar Országházban találkozunk” – indította köszöntőjét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd a MIÉRT tevékenységének fontosságát méltatta az erdélyi magyar ifjúsági élet szervezésében. Az ülésen Semjén Zsolt bejelentette, az RMDSZ javaslatára a jövőben a határon túli fiatal vállalkozók mellett, kiemelt támogatásban szeretnék részesíteni a sportklubokat is, lehetőséget teremtve jégpályák építésére és felújítására is.

Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta, számítanak a fiatalokra a közéletben és ebben az első számú partnerük a MIÉRT.

„A jövő évi önkormányzati és parlamenti választás fényében is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy tudatosítsuk a fiatalokban, a jövő róluk szól, és elengedhetetlenül fontos, hogy részt vegyenek a közéletben” – mutatott rá a közös tanácskozáson Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, aki elmondta, az általa elnökölt szervezet a Sikeres fiatalok programjával és tematikus konferenciákkal, képzésekkel fog bekapcsolódni a Magyar Állandó Értekezlet kezdeményezésébe, amely a 2016-os évet a külhoni fiatal magyar vállalkozók évévé nyilvánította.

A pénteki elnökségi ülésen részt vett Szili Katalin, autonómia koncepciók kidolgozásáért felelős kormánymegbízott, Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke, Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, valamint Dömötör Csaba, a miniszterelnöki iroda parlamenti államtitkára.

Az IKSZ és a MIÉRT közös nyilatkozatának teljes szövege

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) 2015. december 4-én Budapesten a Magyar Országgyűlés épületében közös elnökségi ülést tartott, melyen a két szervezet elnöksége az alábbi közös nyilatkozatot fogadta el.

A rendszerváltás óta eltelt 25 évben felnőtt egy nemzedék, amely számára már természetes adottság a szabadság, a demokratikus intézményrendszer, a határok átjárhatósága, amely természetszerűleg megkönnyíti az anyaországi és a külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolattartását, közös kezdeményezések, akciók szervezését. Ez a nemzedék ma már jelen van a politikai ifjúsági szervezetekben, és kiemelt feladatuknak tartják ezen keretek tartalommal való megtöltését, a közép – európai regionális együttműködés erősítését, valamint a fiataloknak a politikai intézményrendszerbe vetett bizalmának erősítését.

Politikai ifjúsági szervezetekként a jövőnkért és generációnk jövőjéért szeretnénk dolgozni. Ezt a közös jövőt a szilárd értékeken álló, keresztény Európában tudjuk elképzelni, így ennek megőrzése és továbbvitele a mi feladatunk. Készen állunk arra, hogy alakítói is legyünk nemzetünk sorsának.

Valljuk, hogy egy nemzetként felelősséggel tartozunk minden magyar fiatalért, az országaink felemelkedéséért. Éppen ezért fontosnak tartjuk az anyanyelv és a kultúra megőrzését, valamint azt, hogy a magyar fiatalok az elcsatolt nemzetrészeken, a szórványban és a diaszpórában is helyben próbáljanak boldogulni, megőrizve magyarságukat és nemzeti identitásukat.
Szervezeteink együttműködése immár hosszú évekre tekint vissza, 2012-ben írtunk alá egymással együttműködési megállapodást, az elmúlt 3 évben számos közös esemény, program, rendezvény erősítette együttműködésünket, valamint együtt dolgoztunk a Magyar Ifjúsági Konferencia és az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP keretein belül is. A mai közös elnökségi üléssel és a nyilatkozat aláírásával is célunk ennek az együttműködésnek a további megerősítése, tartalommal való megtöltése, aktuális feladataink áttekintése.

Szerintünk Erős Magyarország és erős magyar nemzet elképzelhetetlen erős magyar gazdaság nélkül, amihez viszont szükség van aktív és sikeres magyar fiatalokra. Ennek érdekében támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a fiatalok munkához jutását, kiemelten fontosnak tartjuk ebből a szempontból a munkahelyvédelmi vagy épp a munkahely-teremtési programokat, szakképzési programokat, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokat.

Üdvözöljük a Magyar Állandó Értekezlet azon döntését, hogy a 2016-os évet a külhoni fiatal magyar vállalkozók évévé nyilvánította, hiszen a magyar közösség szülőföldön való boldogulása és otthon maradása elképzelhetetlen sikeres fiatal magyar vállalkozások nélkül. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan változó világunkban, ahol sokszor az hagyományos értékek leértékelődnek példaképeket, olyan fiatalokat állítsunk a felnövekvő nemzedék számára, akik képesek értéket teremteni. Ezúton kifejezzük azon szándékunkat, hogy jövő év folyamán közösen szervezett tematikus programokkal (konferenciák, képzések, tapasztalatcserék), valamint az értékteremtő példaképeket bemutató „Sikeres fiatalok” programmal csatlakozni kívánunk a kezdeményezéshez.

A jövő évi romániai önkormányzati és parlamenti választás fényében kiemelten fontosnak tartjuk a fiatalokban tudatosítani, hogy a közélet róluk is szól, üdvözlünk és támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely erősíti a fiatalok részvételét mind az országos, mind a helyi politikában és arra buzdítjuk a magyar fiatalok, hogy részvételükkel az erős magyar érdekképviselet megteremtését és megtartását támogassák.

A fenti célok érdekében olyan közös programokat és irányelveket fogadtunk el, melynek célja a szervezeteink közötti együttműködés programalapú megerősítése, ezáltal az erdélyi és a magyarországi fiatalok közötti összetartozás erősítése és ennek tartalommal való megtöltése:

• A fiatalok számára egész Közép–Kelet–Európában a legfontosabb kérdések a tanulás, a munkavállalás, a vállalkozás és a családalapítás kérdésköréhez tartozó kérdések, ebből adódóan számunkra a legfontosabb, hogy ezekben a kérdésekben mind kárpát-medencei, mind közép-európai, mind európai szinten közösen gondolkodjunk és közösen fogalmazzunk meg javaslatokat, cselekvési terveket.

• Szorgalmazzuk a kereskedelmi kapcsolatok erősítését erdélyi és anyaországi fiatal vállalkozók között. Fontosnak tartjuk a Magyarországon bevált üzleti modellek Erdélyben való gyakorlatba ültetésének támogatását, ezen keresztül is erősítve a munkahelyteremtés fontosságát és lehetőségét, ugyanakkor a szülőföldön való boldogulást.

• Kezdeményezzük különböző csereprogramok kialakítását specifikus területeken dolgozó fiatalok és fiatal vállalkozók között (IT, kutatás-fejlesztés, turisztika és vendéglátás).
• Művészeti csereprogram elindítása (pl.: kőszínházak, zenész karaván, világörökség megismertetése), közép-kelet európai identitásunk erősítése érdekében.

• Erdélyben tanuló magyarországi egyetemisták és a Budapesten tanuló erdélyi egyetemisták érdekképviseletének erősítése.

• Szorgalmazzuk egy kolozsvári helyszínnel bíró Ifjúsági Központ kialakítását, inkubátor jelleggel.
• A sport az egyik kiemelt terület, ami összehozza a fiatalokat. Kérjük az illetékes szerveket és hatóságokat, hogy tegyék lehetővé és elérhetővé Erdélyben is a magyar nyelvű sportközvetítéseket.
• Támogatjuk a kolozsvári V4+ konferencia azon törekvését, hogy közép-európai szinten megerősítsük az itt élő fiatalok mobilitását, amely hozzájárulhat a közép-európai népek közötti párbeszéd erősödéséhez és pozitívan hathat a regionális együttműködésre.

A mai nap folytatásaként 2016 tavasza folyamán a két szervezet következő közös elnökségi ülését Kolozsváron kívánjuk megtartani.

Budapest, 2015. december 4.

Nacsa Lőrinc

elnök, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség