Közös nyilatkozatban rögzítették együttműködésüket a Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek

2017.03.24. | Ifjúság , MIÉRT , magyar-magyar

Március 24-én, pénteken Kisvárdán tanácskoztak a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek képviselői. A találkozón jelen volt Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke és Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) elnöke.

A közös nyilatkozat értelmében mind a négy ifjúsági szervezet elsődleges célkitűzése a Kárpát-medencei fiatalok érdekképviseletének megerősítése, a szülőföldön való boldogulásuk elősegítése, a fiatalok közéleti szerepvállalásának szorgalmazása és támogatása. Mindemelett az ifjúsági vezetők között határozott egyetértés volt abban, hogy a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók közti gazdasági együttműködés megerősítésére is szükség van.

Az egyeztetés során a Kárpát-medencei aktuálpolitikai témák közül kiemelkedő fontosságot kapott a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye, az ukrajnai nyelvhasználati törvény, a felvidéki gyermekek magyar iskolába történő beíratása, a Visegrád 4+ országok ifjúságpolitikai együttműködése, valamint Magyarország Kormányának azon döntése, amely szerint a határokon túl is létrehoznak közösségi tereket a magyar fiataloknak, az anyaországi minta alapján.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke az egyeztetés kapcsán kifejtette: „hatalmas eredményként tekintünk arra, hogy a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek felismerték annak fontosságát, hogy közösen, együttműködve, közös célokat meghatározva tegyenek a Kárpát-medencei magyar fiatalok boldogulásáért. Együtt sokkal több mindenre vagyunk képesek mint külön-külön, sokkal több erővel és sokkal nagyobb lendülettel tudunk dolgozni azon, hogy fiataljaink jövője biztosítva legyen otthon, szülőföldjükön, legyen az a Kárpát-medence bármely országában. Nagy örömmel tölt el, hogy a nyilatkozatot aláíró ifjúsági szerveztek megfelelő partnerek ezen célkitűzések megvalósításában.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „fontosak az ilyen és ehhez hasonló közös egyeztetések, hiszen a Kárpát-medencei fiatalok sok tekintetben ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, amelyekre együtt, közös erőforrások és jól működő példák felhasználásával tudunk megoldásokat találni. Jó példa erre a "Rólad Szól!” konzultációs karaván is, amely a tavalyi évben közel kétezer fiatal bevonásával valósult meg, és amelynek az ötletét Magyarországról kölcsönöztük.”

A közös nyilatkozat teljes szövege itt tekinthető meg.