Közösen keresik a megoldást a magyar közösség mindennapi problémáira az RMDSZ Nőszervezet és a magyar egyházak nőszövetségei

2016.01.27. | RMDSZ Nőszervezet

Az RMDSZ Nőszervezet elnöke, Biró Rozália kezdeményezésére múlt héten közös ülést tartottak Kolozsváron a magyar egyházak nőszövetségei és a Nőszervezet országos vezetői. A találkozó és az ezt követő kerekasztal-beszélgetés egyedi kezdeményezés a maga nemében, hiszen az elmúlt 25 évben az egyházak nőszervezetei között sem volt hasonló találkozó. „A már harmadik éve közösen szervezett Mosolygó Karáncsonyt! elnevezésű rendezvénysorozatunk tapasztalataira alapozva, ismerve azon sokrétű, összetett nehézségeket és gondokat, amelyekkel közösségünk tagjai a mindennapjaikban küzdenek, szükségessé vált egy sokrétűbb, közös elemzésen alapuló együttműködés. Ebben mindkét szervezet vezetőse egyetért” – hangsúlyozta Biró Rozália.

A találkozón, amelynek ezúttal a Magyar Unitárius Nők Szövetsége volt a házigazdája, azokat az általános közösségi gondokat térképezték fel, amelyekkel az egyházi szervezetek több mint húsz éves tevékenységük, az RMDSZ Nőszervezete pedig az elmúlt három éves tapasztalata során találkozott.

Az a célunk, hogy a tapasztalatcsere eredményeként priorizáljuk feladatainkat, amelyek megvalósításáért együtt sokkal többet tudunk tenni. Azok az eszközök, amelyekkel mi mint érdekképviseleti Szövetség rendelkezünk, szorosan összefonódhatnak azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel az egyházak nőszervezetei látják el szolgálataikat. Mind a közképviselet, mind pedig a hitélet szemszögéből nézve, ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznünk, ugyanazok a feladatok várnak megoldásra. Néhány ezek közül, amelyek a találkozón is megfogalmazódtak: a család szerepének és értékének erősítése, a jótékony célú önkéntességi mozgalom kibontakozásának szükségessége, az önszervező és nevelő közösség fontosságának tudatosítása, hatékony érdekképviselet a politikai és önkormányzati színtéren, az anyanyelven tanulás lehetőségének és használatának biztosítása, valamint a civil szervezetekkel való kapcsolattartás bővítése” – fogalmazott Biró. Hozzátette a találkozó résztvevői további találkozókról és műhelymunkák beindításáról is megegyeztek.