Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács

2015.03.21. | Kulturális Autonómia Tanács

Fotó: Banga Előd-Ernő

„A közoktatásban minket egyetlen elv vezérel: ne legyen olyan magyar család, amely a gyermekét magyar iskolába akarja járatni, és nincsen erre lehetősége, mert nem adottak a külső feltételek. Különösen a szórványban és a vegyes vidékeken foglalkoztat bennünket ez a kérdés. Meg kell tennünk mindent közösen a civil társadalommal, pedagógusokkal, szülőkkel, mert egymagában egyetlen oktatási döntéshozó sem vállalhat teljes felelősséget a rendszer működtetéséért. Az anyanyelvű oktatás mellet a minőségi oktatás a cél” – fogalmazott tájékoztató beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kulturális Autonómia Tanács kolozsvári ülésén március 21-én, szombaton. Az RMDSZ elnöke az eseményen azt is elmondta: rövidesen véglegesítik azt az oktatási stratégiát, amely az elmúlt másfél évben végzett alapos, szakértői kutatásokon alapul, és amely tartalmazza a következő évtized településekre lebontott teendőit a magyar közoktatás intézményrendszerének átszervezésére vonatkozóan. Az eseményen az RMDSZ főtitkárhelyettesei – Hegedüs Csilla, Magyari Tivadar és Székely István – a következő időszak közösségépítési prioritásait mutatták be.

Az ülésen, amelyen magyarlakta régiók oktatási és kulturális döntéshozói vettek részt, Kelemen Hunor azt is hangsúlyozta: az RMDSZ fő tevékenységét, céljainak fontos szeletét a következő időszakban is az oktatás jelenti. A Szövetségnek szakmai segítséggel a folyamatosan újratermelődő gondokra kell jó megoldást találnia, hiszen a demográfia és a társadalmi mobilitás olyan helyzeteket teremt, amelyek a következő esztendőkben nagyon fontos döntések meghozatalát teszik szükségessé. „Másfél éves közös munkánk eredményeként nagyrészt körvonalazódott, településre lebontva, hogy a következő évtizedben milyen kilátásai vannak a magyar közoktatásnak. Azt kell látnunk, hogy a jelenleg létező iskolahálózat teljes egészében nem lesz fenntartható: lesznek helyek, ahol bővíteni kell, de lesznek olyanok is, ahol újra kell gondolnunk a lehetőségeket. Elkezdtük a településekre lebontott adatok összesítését, már csak hetek kérdése a teljes dokumentáció véglegesítése” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével való együttgondolkodás, tervezés eredményes volt az oktatási stratégia kapcsán, ezt kell továbbvinni, folytatni a jövőben. „Az anyanyelvű oktatás mellett a minőségi oktatás megteremtése is fontos célunk. Sok olyan visszajelzés érkezett az elmúlt időszakban, amely szerint a minőségi oktatásra nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk, beleértve azokat a problémákat is, amelyeket az elmúlt időszakban nem tudtunk sikeresen kezelni: az új tankönyvek kidolgozását, új tantervek megírását” – tette hozzá Kelemen Hunor, aki az általa vezetett érdekvédelmi szervezet jövője kapcsán azt is elmondta: a közképviselt „újratervezésének”a civil társadalom részvételével kell megtörténnie. „A partnerséget szeretnénk megerősíteni, együttműködésünket felajánlani a tartalmi megújulásban. Enélkül nem lehet olyan jövőképet rajzolni, amely biztonságot nyújt a családoknak” – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki megemlítette azokat az új programokat is, amelyek a következő hetekben, hónapokban indulnak, és amelyekben a Kulturális Autonómia Tanácsnak fontos szerepe lesz. Elsőként a pedagógusok hálózati revitalizációját elősegítő, tízezer oktatásban tevékenykedőt érintő levelezőlista létrehozását készítik elő az RMPSZ közreműködésével, ugyanakkor a készülő közoktatási stratégia gyakorlatba ültetésének monitorizálását is tervezik, mindemellett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel partnerségben szakképzés is indul a hazai művelődési intézmények munkatársai számára az RMDSZ-hez beérkezett vonatkozó igények alapján – összegezte az RMDSZ elnöke.