Közösségi program lett az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket!

2014.10.27. | Műemlékvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közösségi program lett az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket!

A Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk őrei harmadik évadja kezdődött meg hétfőn délelőtt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol az ünnepélyes megnyitón részt vett Hegedüs Csilla kulturális államtitkár, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese. Míg tavaly a Téglás Gábor Elméleti Líceumban megszervezett iskolavetélkedőt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziummal szervezték partnerségben, idén a testvériskola a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium.

"Nagy örömmel jöttem a Téglás Gábor Elméleti Líceumba, ahol a gyerekek és tanáraik többszörösen túlszárnyalták azt, amit valaha is előreláttunk az RMDSZ Főtitkárságán a program kitalálásakor. Itt nemcsak a műemlékek örökbefogadása történt meg, hanem bevonták a szülőket, és ezáltal az egész közösséget megmozgatták. Múzeumokat megszégyenítő professzionalizmussal készítették el a tájékoztató anyagokat, huszonegyedik századi eszközöket felhasználva, legyen szó közösségi médiáról, színdarabról vagy az adott műemlékben megszervezett sétáról. Minden kezdeményezésüknek az volt az alapja, hogy szeretik ezeket az épületeket és a teljes közösséggel meg akarják ismertetni. Igazán példaértékűnek tartom munkájukat és csak gratulálni tudok, remélem, hogy ez alkalommal is mindkét fél hasznos tapasztalatokat szerez" – fogalmazott Hegedüs Csilla kulturális államtitkár, kiemelve a diákok lelkesedését, azt a példaértékű csapatszellemet, amellyel végigvitték a vetélkedőt. 

 

"Büszke vagyok az Örökségünk őreinek sikerére, egy olyan vetélkedő ez, amely arra készteti a fiatalokat, hogy megismerjék közösségünk értékeit. Ugyanakkor épített örökségünk lelkes gondozása jövőbemutató, hiszen azt jelzi, a következő nemzedéknek is fontosak kulturális gyökerei. Igazi európai szellemisége van ennek a vetélkedőnek, a régiók és közösségek Európájában az a közösség erős, amely ismeri és értékeli hagyományait, kulturális örökségét és ezt a mindennapok részévé teszi" – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke.    

 

A rendezvény házigazdája Kocsis Attila iskolaigazgató volt, és jelen volt a nagyenyedi küldöttség, Szőcs Ildikó iskolaigazgató, Lőrincz Helga tanfelügyelő és Ladányi Árpád, az RMDSZ Fehér Megyei Szervezetének elnöke. A hangulatos rendezvényen a diákok az iskolavetélkedőn szerzett tapasztalataikat, kezdeményezéseiket mutatták be. Idén az Örökségünk Őrei vetélkedő Déván és Nagyenyeden november közepén startol, majd március közepéig tart, amikor kiértékelő gálán hirdetik ki a nyerteseket. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.